Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) a luat fiinta in anul 1987 si a fost semnat in mod evident de SUA si Rusia, pe vremea presedintilor Mihai Gorbaciov si Ronald Reagan. Tratatul prevedea neproliferarea armamntului nuclear si strategic in Europa si in lume. A functionat pana in 2007, cand presedintele rus Vladimir Putin l-a decalarat neconform cu interesele Rusiei.  In anul 2012 Tratatul fortelor nucleare intermediare a fost incalcat de Rusia, devenind astfel inoperabil. Iata ca azi acelasi Vladmir Putin considera ca SUA incalca tratatul prin amplasarea scutului antiracheta.

Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF)

Ca sa fie clar de la inceput, nu am nimic cu Rusia si nu sustin Statele Unite cand vine vorba de comportamentul international, insa am cateva pareri legate de cele doua mari supra puteri: Rusia este dusmanul nostru al europenilor de cel putin 200 de ani, SUA este aliatul nostru si nu va ameninta niciodata pacea si stabilitatea in Europa. In rest ambele tari se comporta identic, vor sa-si impuna stilul de viata in toata lumea ( cum spuneam SUA exclude Europa si Japonia + Australia, fiind aliati ), ataca pe unde se nimereste si isi fac propriul interes.

In acest moment Europa vrea sa se apere de Rusia si monteaza un scut anti-racheta, fara armament nuclear. Rusii se arata suparati, dar nu ne explica cum ne putem feri de o interventie in Europa occidentala, de tipul celei din Ucraina, Republica Moldova sau chiar Siria. Sa nu ne cumparam scuturi, cand ei ne ameninta cu arcul? Sa-i explice asta lui Lenin, noi nu o mai credem de mult. Revenind la incalcarea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acesta nu mai este respectat de Rusia din 2012, deci de ce-l mai aduce in discutie? Praf in ochi, evident! Pentru cine nu se documenteaza, la fel de evident!

Vladimir Putin

Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) si Vladimir Putin