Cred ca despre HDD stiti cu totii sau cel putin auzit cum zbarnaie cand aveti un calculator sau laptop mai vechi, asa ca azi o sa discutam despre SDD ( Solid State Drive ), avantaje si dezavantaje. O sa incepu cu partea mai putin placuta, pretul si capacitatea de stocate. Daca la un HDD avem deja vaiante de un terabyte – adica 1000 de GB, la preturi destul de bune, pentru un SSD pretul este destul de piparat. Am vazut oferte de laptopuri cu SSD de 128 de GB – adica exact cat avea laptopul meu acum 12 ani!

SSD sau HDD, ce sa-mi cumpar pentru laptopul meu?

Ce este un hard disk SSD? Un fer de stick de memorie de la telefon, sau sa zicem asa o memorie USB mai mare. Viteza de acces este mult superioara unui HDD cu platane, dar pretul si capacitatile disponibile sunt inca un impediemnt pentru a fi cumparate in masa. Evident ca nu cred ca pretul este direct legat de pretul de productie, doar ca inca ne tin legati de vechile tehnologii, pentru a avea mereu ceva mai bun de oferit, dar la preturi mari.

Ca sa va faceti o idee despre diferentele de marime a hard disk-urilor va reamintim ca sunt deja oferte de 4 sau 6 terabyte la preturi foarte accesibile, deci chiar si pentru cei ce stocheaza filme si videoclipuri pe PC sau laptop este spatiu suficient de stocare. Daca ai avea Windows 8.1 ca mine pe laptop ai avea nevoie de 43 GB pentru sistemul de operare, deci la 128 GB disponibili ai avea pentru date doar 85 GB. Eu salvez de obicei o gramada de poze pe calculator, dar am reusit sa ocup doar 48 GB, nu cred ca aveam probleme chiar daca aveam un SDD de 128 GB. Pe smartphone am 64 GB memoria standard si 34 GB liberi, deci cam asa stau treburile in cazul meu, dat tu cum stai?

SSD vs HDD

SSD sau HDD, ce sa-mi cumpar pentru laptopul meu?