Conform legii pensia minima in Romania este de 400 de lei, conditiile de acordare a compensatiei pentru pensie pana la atingerea acestui nivel fiind destul de simple: sa ai statututul de pensionar, sa traiesti in Romania si evident sa ai o pensie mai mica de 400 de lei. Totusi cred ca pe undeva s-a strecurat o greseala. De ce? Pentru ca exista cazuri in care poti primi pensie doar 7 lei! Da, nu este o inventie, traieste in Romania si o cheama Elena Smadu. Evident nu a prins un post de parlamentar, pentru care ar fi primit o pensie minima de 1.500 de lei pentru patru ani de dormit pe scaun.

Pensia minima in Romania este de 400 de lei, dar in ce conditii se obtine?

Nu stiu daca pentru a obtine pensia minima trebuie sa ai o anumita vechime minima, nu stiu daca se aplica si la pensia de urmas, care este jumatate din pensia decedatului, dar stiu ca Elena Smadu primeste o pensie de doar 7 lei. Mai nou am inteles ca si primarii vor avea pensii de pana la 6.600 de lei. Minunat, nici nu se putea altfel, sa fie cumva un functionar public de rang “inalt” uitat?  Tot din studiile facute am inteles ca punctul de pensie ( adica cam cat ar fi o pensie minima pentru limita de varsta si stagiu complet ) este de 830 de lei.

Adica pe intelesul tuturor, pensia minima obisnuita este de nici 200 de euro! De ce ia doamna Elena doar 7 lei? Pentru ca banuiesc este o pensie de urmas a unui fost cooperator. Inteleg ca vechimea minima de pensionare este de 15 ani. Atentie: asta nu garanteaza si pensia minima, ea se obtine dupa 35 de ani de cotizare! Adica teoretic, pentru 15 ani vechime ai primi 355 lei pensie, la care se adauga diferenta de pensie sociala pentru a ajunge la 400 de lei! Important: pensia de urmas o poate obtine sotul supravietuitor dupa implinirea a minim 15 ani de casatorie!

Pensia minima in Romania

Pensia minima in Romania este de 400 de lei, dar in ce conditii se obtine?