Munca de content writer nu este una tocmai usoara, cu cat ai mai multi clienti cu atat devine mai dificil sa-i multumesti pe toti. Totusi nu despre asta e vorba in acest articol, ci despre cum sa iti negociezi task-urile in asa fel incat sa nu fii pacalit. Recent un nou client s-a adresat pe ClubSeo pentru ca avea nevoie de cineva care sa-i redacteze cateva zeci de articole scurte – undeva la 100 – 150 de cuvinte, pentru un site de reduceri colective. Desi pretul parea destul de mic, mult sub cel perceput de noi, am zis ca e ok – nefiind vorba de ceva foarte dificil, dar nici extraordinar de simplu.

Munca pe gratis sau cum sa dai probe la infinit pentru diversi clienti romani

Ca sa incep cu inceputu, cum se spune – ideea de baza era simpla, clientul dadea zilnic o lista de magazine, noi faceam un scurt articol despre reducerile oferite de el in perioada respectiva. Ca orice afacere intre doua persoane care nu se cunosc, am inceput cu un articol de proba, a fost ok. Trebuia sa incepem sa livram de luni, discutia se purta undeva sambata. Duminica omul insista, plata nefiind facuta. Noi lucram cu plata in avans, inca nu am pacalit pe nimeni, deci rareori ne calcam pe inima si schimbam principiul cu pricina.

Chiar daca era duminica, am mai livrat de proba un articol, urmand ca luni sa continuam treaba. Am mai livrat inca doua si acum apar problemele, clientul realizeaza ca nu este in avantajul sau sa livreze link-urile magazinelor, noi ca dat fiind pretul mic, nu merita sa continuam un task care s-a modificat de sambata pana luni. Am livrat cele 4 articole, au fost publicate pe site – cel putin pareau ok, avand in vedere ca omul le verifica inainte de aprobare. Am cerut infima suma pentru cele patru articole si aici apare surpriza: pai timpul lui costa mai mult decat suma datorata! Dece sa mearga la banca? Nu pricep de ce nu platea online, era mai simplu pentru o persoana care “face afaceri”!

Nu suma e importanta, ci abordarea – timpul lui costa bani, al nostru nu? Evident ca dupa discutie a sters cele patru articole, imi pare rau ca nu le-am facut un print screen, asa de ochii lumii! Concluzia? Aveti grija ce vorbiti si cum bateti palma! Sa nu dati probe toata viata!

Pacalici