Sub masca unor cerinte legitime de identitate culturala se ascunde de multe ori iredentismul. Asa cum am spus si atunci cand discutam despre Ardealul versus restul lumii, chiar daca liderii maghiari si-au dorit un referendum local, iata ca instanta a decis ca nu se poate, mai mult – chiar Curtea de Justitie Europeana a stabilit de curand ca nu exista autonomie pe criterii etnice in Europa moderna, asa ca visul unora de a destrama Romania a luat sfarsit.

Maghiari din Harghita si Covasna sau iredentisti locali?

Consiliile locale din Harghita si Covasna au luat o sumedenie de decizii locale, de la arborarea steagului Tinutului Secuiesc si pana la interzicerea de facto a limbii romane in institutiile de stat din zona – chiar suntem curiosi daca te poti angaja in Sfantu Gheorghe daca nu stii limba maghiara – au sa vina unii sa spuna ca patronii maghiari fac ce vor, dar culmea este ca situatia inversa nu merge, nu le convine – dar iata ca legea si-a spus cuvantul intr-un final.

Mi se pare absurd sa discutam despre tinuturi pe criterii etnice, mai ales ca si asa in aceste zone sunt 40% romani – desi multi au fost fie maghiarizati fie izgoniti din zona, deci nici pe departe nu avem o zona unde maghiarii sunt covarsitor majoritari. UDMR-ul a fost mereu la guvernare, ceea ce a permis hotia la grad de subminare a economiei, insa iata ca nimeni nu se gandeste sa rezilve cumva situatia. De ce? Pentru ca sunt prea multi dezamagiti, prea multi dezinformati, poate este timpul sa ne trezim, ce ziceti?

Maghiari din Harghita si Covasna

Maghiari din Harghita si Covasna sau iredentiști locali?