Pot sa spun dupa 20 de ani de munca ca sunt fericit ca am avut sansa sa invat limba franceza inca din clasa a doua. In afara de avantajul de a trece mereu in CV la rubrica abilitati cunoasterea a doua limbi straine la nivel peste mediu, pot sa spun ca cel putin in doua situatii importante din viata mea, limba franceza m-a salvat. Acum pot afirma cu toata convingerea ca a cunoaste o limba straina este mai mult decat un avantaj, este o necesitate.

Limbi straineGranitele Romaniei s-au deschis pentru toti romanii incepand cu anul 2007, moment in care am decis sa-mi iau un concediu prelungit si sa-mi incerc norocul in occident. Gasisem o oportunitate de angajare in Germania si desi nu stiam limba, salariul mare si munca destul de usoara, la posta si coletarie, m-a facut sa plec sa incerc sa castig mai bine ca in Romania. Nu spun ca a fost greu, ca nu m-am inteles cu nemtii, 90% dintre ei stiu limba engleza. Insa nici usor nu mi-a fost, asa ca dupa doua luni am plecat la aceiasi firma in Franta. Am simtit diferenta imediat, am stat sase luni si am castigat bani frumosi. Avand avantajul unui accent apropiat de cel din sudul Frantei, foarte putini au remarcat ca sunt de fapt un emigrant, s-au purtat cu mine ca si cand as fi fost unul dintre ei.

Peste ani, revenit in Romania am depus CV-ul la o firma de IT, m-au pus in fata unui program pe care nu-l stiam, m-au lasat 8 ore sa le fac o mica lucrare cu programul respectiv. Daca nu as fi stiut engleza la perfectie nu ma descurcam cu siguranta, asa ca am citit partea de “Help” aproape doua ore, apoi m-am apucat de lucru. Au ramas mirati ca am reusit sa ma descurc, desi le spusesem ca nu mai vazusem programul niciodata.

In concluzie, poate ca unii considera ca a cunoaste o limba straina nu te ajuta decat daca pleci din tara, pe mine m-a ajutat chiar si aici! Un alt mare avantaj al cunoasterii limbilor engleza si franceza il reprezinta obtinerea unui punctaj bun in procesul de emigrare in Canada, asa ca puteti citi mai multe pe site-ul iCanada.Info – emigrarea in Canada din Moldova si Romania!

curs-limbi straine-angajare

Importanta cunoasterii unei limbi straine