Ma uitam azi de dimineata la Pro Tv si iarasi il vad pe nutritionistul cu soia la “Vorbeste lumea” cum ne invata ca laptele nu doar ca nu te ajuta sa asimilezi calciul, dar te face sa-l pierzi, la  fel ca si branza sau mai stiu eu ce produse lactate. Explicatia? Laptele si produsele lactate sunt acide, deci consuma calciu, iar testul suprem este dat de vaca: de unde isi ia ea calciul? Dim iarba, deci daca te pui pe mancat soia, ai de opt ori mai mult calciu decat are laptele si nu ai probleme!

Este periculos consumul de lapte si lactate la batranete?

Sincer sa fiu nu stiu de unde ia vaca calciul, dar sigur leul sau lupul nu-l iau din iarba. Cred ca intr-adevar daca mananci prea multe alimente acide pierzi calciu, dar chiar asa sa mananci branza cu smantana si sa nu ajute la oase, nu prea imi vine sa cred – nu ca ar fi imposibil, dar prea le schimba astia de la an la an. Ok, sa trecem toti la vegani si sa lasam carnea si laptele pentru nemti si englezi? Nu stiu ce sa zic, clar ca e bine sa mananci cat mai multe legume si fructe, dar sa renunti la lactate pentru ca pierzi calciu nu-mi vine sa cred.

Da, suntem singurele vietuitoare care consumam laptele altor animale, am descoperit asta de multisor, acum mii de ani. Acum cica laptele dauneaza sanatatii, in afara de cel matern care ajut ada pana la varste fragede. Adica laptele de mama te face sa cresti in greutate repede, apoi dupa intarcare gata, trecem la varza cu seminte. Evident ca nu conteaza cat calciu inghiti ci cat absoarbe organismul, avem nevoie de soare pentru ca vitamina D ajuta la asimilarea calciului, etc. Voi reveni la subiect cat de curand.

Laptele si calciul

Este periculos consumul de lapte si lactate la bătrânețe?