Incet dar sigur ne uitam marii sportivi, din doua motive majore: primul este faptul ca deja vedem din ce in ce mai putine realizari ale sportivilor romani, iar al doilea motiv este faptul ca televiziunile ne dau mai multe informatii despre Mihai Ciobanul decat despre sportivi de talia Ecaterinei Szabó [ Szabó Katalin ]. Nascuta in data de 22 ianuarie 1968 sportiva din Zagon, in judetul Covasna a adus patru medalii de aur Romaniei si una de argint la Olimpiada din SUA.

Ecaterina Szabó sau memoria zilei de 22 ianuarie ( gimnastica )

Medaliile castigate de Ecaterina Szabó – am inteles ca ar fi preferat sa i se spuna mai des Katalin, asa cum a fost botezata – sunt multe, incepand cu anul 1980 si terminand cu ultima medalie din anul 1987 la Campionatele Mondiale de la Rotterdam. Iar ca o incununare a realizarilor sale este inclusa in International Gymnastics Hall of Fame, unde impreuna cu alte romance formeaza cele noua nume ce au ridicat steagul Romaniei la cel mai inalt nivel mondial.

Sotii Károlyi au fost antrenorii care au facut din Ecaterina Szabó o mare gimnasta – chiar daca intr-un interviu a spus ca a uitat numarul batailor primite pentru a ajunge la performanta, ba chiar era gata sa fuga acasa la parinti, dar uite ca viata a vrut sa fie altfel, a avem o mare campioana. Asa se face ca in palmaresul lui Katalin sunt opt medalii de auri, noua de argint si trei de bronz. Nu stiu daca sunt multe, dar stiu ca la Los Angeles am stat cu ochii pe televizor si cu sufletul la gura!