Am fost intrebat de mai multe ori de catre romanii din Uk si din alte tari unde sunt comunitati romanesti daca la nastere copilul va primi cetatenie automat, de aceea am zis ca este util sa va spunem care sunt majoritatea tarilor unde acest lucru se intampla, pentru ca voi sa stiti ce aveti de facut. Un drum la Ambasada Romaniei – sau la consulat – si ati rezolvat problemele, veti primi un titlu de calatorie pentru copil pe baza documentului ( certificat de nastere ) primit la spital.

Copilul tau va obtine automat cetatenia tarii la nastere in 36 de tari

Pe primul loc la acordarea cetateniei la nastere – adica obtinerea cetateniei prin “ius soli” sau nascut in tara respectiva sunt statele de pe continentul american, incepand cu SUA si Canada si mergand pana la Brazilia sau Venezuela. La fel se intampla si in tari din Asia precum  Malaezia si Pakistan, unde copilul primeste automat cetatenia la nastere, indiferent de unde sunt parintii. Deci daca va surade sa primiti cetatenia pe baza reintregirii familiei, mergeti si nasteti in una din aceste tari!

In Europa nu se obtine cetatenia pe baza aflarii pe teritoriul tarii ci prin “dretul sangelui” sau ius sangvinis, adica pe baza cetateniei unuia dintre parinti. Prin urmare daca veti naste pe teritorilul unui stat european dar niciunul din parinti nu detine cetatenia statului respectiv, copilul va trebui inregistrat in Romania pentru a primi certificat de nastere romanesc. Deplasarea in tara se va face pe baza unui titlu de calatorie obtinut de la Ambasada sau Consulatul Romaniei din tara respectiva.

Cetățenie copil la nastere

Copilul tau va obtine automat cetatenia tarii la nastere in 36 de tari