Nu stiu cati au auzit de Conacul Brancoveanu de la Breaza, banuiesc ca nici unu la suta dintre cei ce trec pe DN1. Mai putini stiu insa ca acest monument istoric va fi demolat pentru a se construi in locul sau un SuperMarket la Breaza. Conacul a fost construit in secolul al XIX-lea si a apartinut familiilor Brâncoveanu – Bibescu, azi este in ruina si in loc sa fie renovat si dat in circuitul turistic, este propus spre demolare. Evident ca nu a fost pus pe lista monumentelor dupa ce a fost retrocedat mostenitorilor.

Conacul Brancoveanu de la Breaza in pericol de demolare

Nu stiu pe cine sa dau vina, pe autoritati sau pe mostenitorii care s-au zbatut sa puna mana pe cladire si teren – culmea este ca acest conac este intr-o stare mult mai buna decat multe alte cladiri de patrimoniu. Multi dau vina pe stat, dar proprietarii au vrut doar sa-l ia si atat? Daca stiau ca nu-l pot mentine, nu era mai bine sa faca un protocol cu statul? Evident ca NU, acum vor incasa banii de la SuperMarket si peste 10 ani nici nu se va mai vorbi despre acesta.

Conacul Brancoveanu a fost nationalizat si retrocedat, la fel ca multe alte sute sau poate mii de cladiri monument, am renuntat noi la Castelul Bran si o sa ne facem griji pentru Conacul din Breaza? Apoi ne plangem ca unii iau bani din turism si noi nu prea, ne bazam pe romanii nostri care inca mai incearca sa ramana in tara!

Conacul Brancoveanu - Breaza

Conacul Brancoveanu de la Breaza in pericol de demolare