Terciurile sunt mancaruri vechi, ce se mancau peste tot in Europa si inainte de descoperirea Americii si importarea porumbului, asa cum si ceaiul este de fapt o infuzie, ce se consuma peste tot chiar si inainte de a fi cunoscuta planta de ceai. Problema a aparut de fapt prin secolul XIX su XX, cand cei bogati au inceput sa considere painea mai presus de mamaliga, desi proprietatile benefice ale terciului facut din malai ( de porumb ) sunt multiple.

Cine a inventat mamaliga, mancarea traditionala in Europa si Romania

Sunt romanii artizanii mancarurilor cu mamaliga? Cu siguranta DA, pentru ca aici poporul a incercat sa transforme mamaliga dintr-un aliment simplu intr-unul de rafinament gastronomic, amestecand-o cu branza, unt, smantana, etc. sau oferindu-i diferite consistente pentru a se potrivi mai bine cu diferitele retete traditionale. Asa cum am spus, trecerea de la terciurile traditionale la cele pe baza de malai s-a facut firesc, fara a fi nevoie sa invetenze cineva anume “roata” de mamaliga!

Initial romanii faceau “mamaliga” din mei sau alte cereale, iar cand porumbul a inceput sa fie cultivat in Romania, adica in secolul al XVII-lea, mamaliga a luat forma de azi. Ceea ce este cert este ca romanii au inventat cuvantul “malai”, apoi el a fost preluat si in alte limbi, cum ar fi poloneza sau rusa, inclusiv in maghiara ( male ) . Lasand istoria la o parte, amnintim ca “mamaligarii” se bucura de beneficiile vitaminelor A, B, C şi E, dar si ale mineralelor precum potasiul, magneziul si fierul. Deci in loc sa radem de cei ce mananca mamaliga, ar trebui sa le urmam exemplul.

Mamaliga in Europa

Cine a inventat mamaliga, mancarea traditionala in Europa si Romania