Multi se intreaba care este cel mai vechi oras din lume, iar de obicei se crede ca acesta ar fi Babilonul, dar el a fost construit abia acum trei mii de ani, deci nu este orasul cautat de toti. Orasul Byblos din Liban a fost locuit de aproximativ 100.000 de locuitori cu 7.000 de ani in urma, dar Ierihon-ul este cel mai vechi oras de pe Terra, locuit de aproximativ 20.000 de oameni in urma cu 9.000 de ani ( de fapt corect ar fi 11.000 de ani, caci datele arata ca ar fi vorba de anul 9.000 i.e.n.)!

Care este cel mai vechi oras din lume locuit permanent?

Ierihon-ul este cel mai vechi oras fara niciun dubliu, cu o continuitate de 11.000 de ani, orasul situat in Palestina la 30 km de Ierusalim. In Europa se pare ca cel mai vechi oras este in Bulgaria, Plovdiv – un oras de care sigur ati auzit si care si azi este unul dintre marile orase din tara, al doilea dupa capitala Sofia. Plovdiv are o vechime de 6.000 de ani, ceea ce ne pune pe ganduri, avand in vedere ca ar putea arata ca aici in zona Balcanilor civilizatia ar putrea fi mai veche decat se banuia.

Ca sa va dati seama de vechimea oraselor, Atena are abia 3.400 de ani vechime, deci pe langa cel mai vechi oras din lume de acum 11.000 de ani avem o “gaura” cam mare ce ar trebui acoperita. Este posibil sa avem nici sate in restul lumii si sa nu fei mari orase precum Gaziantep in Turcia de acum 5.650 de ani sau Faiyum din Egipt de acum 6.000 de ani, dar arheologia nu si-a spus inca ultimul cuvant!

Ierihon

Care este cel mai vechi oras din lume locuit permanent?