Daniel Roxin este un roman care incearca sa demonstreze ceva, mai bine sau mai putin bine, eu unul sunt adeptul altei teorii: istoria antica ca si cea prezenta este greu de scris corect 100%. Dovada o stau invazia ruseasca asupra Finlandei, cand si-au impuscat proprii soldati doar ca sa-i poata invada pe vecini, iar exemplele pot continua inca doua zile, fara a epuiza subiectul. Stie Daniel Roxin adevaruri tulburatoare despre daci, geti, sarmati si unguri? Parerea mea este ca nu stie, dar asta nu inseamna ca se inseala!

Adevaruri tulburatoare despre Daniel Roxin, daci romani si români

Nu sunt 100% sigur ca limba romana este de pe vremea lui Burebista, sau ca latina a modificat limba dacilor, pentru ca daca nu avem azi dovezi nu inseamna ca ele nu sunt sau daca nu exista nu rezulta ca adevarul nu poate fi gasit. Mai pe scurt, asa cum la circ iluzionistul te convinge ca ceea ce vezi este aevarat, asa-i si istoria. Mai adaug doar ca este scrisa de invingatori, deci ca idee – azi invingatori in Romania sunt romanii, asa cum secole in Ardeal au fost austro-ungarii. Numai un om limitat poate crede ca detine adevarul absolut pentru ca l-a citit intr-o carte sau pe net!

Putem sa-l condamnam pe Daniel Roxin ca incearca sa puna intr-o alta lumina tracii, dacii, getii si istoria romanilor? NU, evident ca nu – mai ales ca mare parte din cele prezentate de el sunt date reale, poate ca o mica parte este interpretata in stil “dacopat” cum le place “maghiaropatilor” sa-i spuna. Banuiesc ca ceea ce face Daniel Roxin este un raspuns firesc la atacurile mai noi sau mai vechi la adresa poporului roman si a romanilor in general.

Daniel Roxin, daci romani si români

Adevaruri tulburatoare despre Daniel Roxin, daci romani si români