Nu stiu daca atunci cand auzi ca peste 4.000.000 de romani au emigrat din Romania din 1989 si pana azi realizezi grozavia, unul din cinci sau doi din 10 romani nu mai sunt in tara, nu mai produc si asa se expelica de ce la noi avem mai multi pensionari decat cei care produc, pentru ca jumatate din cei ce ar fi trebuit sa sustina tara, sunt acum in cel mai fericit cazi in Europa, dar si in SUA, Canada sau Austraila. Procesul de emigrare in Australia costa 17.000 de euro, cel din Canada undeva la 10.000. Nu este deloc putin si totusi 400 de romani pleaca zilnic de acasa si majoritatea nu se mai intorc.

4.000.000 de romani au emigrat din 1989 pana azi si nu mai revin acasa

O sa ziceti ca romanii se vor intoarce acasa, dar studiile arata ca doar 4% au revenit, iar din acestia peste 90% sunt cei care nu au reusit in occident, cei care au revenit si au reusit sunt foarte putini, majoritatea celor ce o duc bine raman acolo. Vrei sa-ti faci o idee despre cat de garva e situatia? Uita-te la tine in familie  si numara cati sunt plecati din tara. La mine de exemplu din partea sotiei sunt plecati mai mult de jumatate, in Italia. La mine eu sunt deja pleacat de 12 ani, varu Iulian in Austria, Elena si familia ei in UK, cine mai e in tara de fapt? Mama, pensionara.

Cine sa mai munceasca aici, cine sa dea bani la buget? Am ajuns un fel de El Dorado pentru multinationalele care platesc de 3 -4 ori mai putin decat in tara de origine – ma refer la salarii, etc. De la 22 de milioane am scazut la 18, iar peste cinci ani vom fi cu siguranta cel mult 16 milioane, grupati in marile orase. Sumbra perspectiva, sper sa ne trezim cumva ca asa nu se mai poate!

Emigrare