Cred ca s-au scris mii de articole despre valoare aunui site, iar parerile pot fi subiective. Eu vin cu un exemplu real de site pe care eram dispus sa-l vand anul trecut, dupa doi ani de munca la el. Este un zvon in Romania care spune ca in general pretul site-ului reprezinta 12 x castigruile din Adsense, dar daca nu folosesti metode de monetizare inseamna ca nu valoreaza nimic? Iar ca sa fir mai clar am pus mai jos evolutia castigurilor la un site pe doi ani din trei.

Veniturile unui site si valoarea site-ului tau pe piata

Asa cum vedem veniturile au crescut de 20 de ori intr-un an, asta pentru ca in mod normal proprietarul vede din WMT ( WebMaster Tools ) pe ce cuvinte rankeaza site-ul si imbunatateste pozitionarea pana ajunge sa zicem asa in TOP 10. De aici se poate face deja un calcul, dar este evident ca daca foloseam metoda de calcul amintita 12 x venitul lunar mediu, as fi vandut site-ul cu mai putin decat castiga azi intr-o luna. Am mai scris despre pretul unui site si inainte, vedeti articolele de pe ClubSeo.

Eu zic ca ar trebui sa se tina cont de numarul de articole de pe site, ar trebui vandute cu cel putin 1 euro – in ideea ca sunt unic e si au legatura cu nisa site-ului. Apoi ar trebui sa se ia in calcul venitul pe minim cinci ani, pentru ca nu amortizam o investitie intr-un an ( in agricultura ar fi perfect, fara a mai tine cont de munca si alte investitii, cum ar fi terenul, unelte, etc. ). S-a cerat un trend prin care se crede ca in IT se castiga banii usor, iar site-ul este o joaca. Daca mai tinem cont ca anumite domenii au un nume usor brandabil sau EMD ( unii zic ca nu mai conteaza, eu cred ca de exemplu Tulcea.Info – pentru un site de informatii din judet/oras este perfect! ), pretul ar trebui altfel negociat. Cred de exemplu ca pentru cineva care se ocupa de SEO , acest site este numai bun, chiar daca nu este optimizat pe nisa asta!

Ca sa nu o lungesc, va sfauiesc sa nu vindeti ieftin un site care aduce venituri de peste 10 euro pe luna, pentru ca in doua luni va scoateti banii pe domeniu, in a treia pe hosting si restul intra usor in buzunar. Iar daca la doua sau trei luni castigati peste 70 de euro, deja aveti ceva ce valoreaza mai mult decat 12 x venitul lunar!