Am asteptat cu nerabdare sa vad rezultatul referendumului din Elvetia legat de venitul minim garantat de stat pentru cetatenii elvetieni, adica 2500 de franci elvetieni de persoana. Daca eu ca roman vedeam asta ca un pas inainte, iata ca 76,9 % dintre acei locuitori ce au mers sa-si exprime votul ( 46 % ) au respins ideea de a primi bani fara sa munceasca de la stat. Se pare ca asa cum elvetienii au respins un salariu minim ( destul de generos ) au respins si ideea de a fi subventionati de stat. Elvetienii vor sa munceasca!

Venitul minim garantat in Elvetia a fost respins prin referendum

Nu stiu daca Elvetia este chiar tara unde toti traiesc decent, dar stiu ca salariul mediu al unui elvetian este de 6.000 de franci elvetieni, deci cu mult peste ceea ce ne imaginam noi ca inseamna venit decent. In vreme ce la noi sau chiar in Europa ( U.E. ) se pun bariere pentru alocatia copiilor, elvetienii doreau sa ofere 650 de franci minorilor. Probabil ca nu e cazul, la ei se traieste bine, au o tara minunata si cred ca este o optiune pentru cei ce vor sa traiasca intr-o alta lume, mai buna. A emigra in Elvetia nu este tocmai usor, dar ca tanar intelectual cred ca te descurci mult mai bine decat o poti face in Romania.

Prin urmare se pare ca doar scandinavii mai sunt dispusi acum sa-si plateasca locuitorii fara sa munceaca – ma refer in Europa, in tarile arabe de mult se practica acest sistem, inclusiv in Dubai – Emiratele Arabe Unite, unde fiecare bastinas ( aici 80 % sunt emigranti ) primeste o renta de la statul Arab. La noi insa doar parlamentari isi hotii traiesc bine, cei ce muncesc se zbat de la o chirie la alta, de la o luna la alta sa-si plateasca ratele la masina, sa stranga bani pentru studiile copiilor, etc. Asa-i viata!

Venitul minim garantat in Elvetia

Venitul minim garantat in Elvetia a fost respins prin referendum