Toata lumea alearga dupa trafic, mai ales acum cand stim ca din martie vor fi scoase anunturile text din AdSense, deci evident daca vrem sa ne pastram castigurile va trebui sa ne marim traficul substantial. Toti cei care folosesc Google Search Console pot vedea cam care est etraficul maxim posibil teoretic pe site-ul lor in functie de continutul pe care-l au la un moment dat. Cifra este data de numarul total de afisari, iar in functie de cati vizitatori ai real pe site se calculeaza acel CTR – mai exact cat la suta dint totalul de afisari duce la un articol de la tine de pe site.

Valoare CTR prea mica, ce fac?

In mod cert un CTR mare inseamna o pozitionare cat mai sus in cautari, doar ca si daca ai fi pe toate cautarile numarul 1, tot nu ai ajunge la un CTR general de 100%. De ce? Pentru ca asa e viata, nu toata lumea acceseaza prima pozitie din afisarile din motoarele de cautare. Asa ca eu zic ca pe la 50% poti fi multumit si poti avea un trafic generos pe site-ul tau. La noi de exemplu am putea ajunge la maxim 76 K vizitatori lunar, doar ca avem un CTR de doar 24%, faceti voi calculul cat este traficul nostru organic real. Dar cum poti creste acest trafic pe baza datelor din Google Search Console. Pai primul pas ar fi sa vedem ce keywords putem ataca, iar aici cercetam dela de la pagina doi in sus.

De ce de la pagina doi in sus? Pai pentru ca acolo mai e o paine de mancat, fiind mult mai usor sa urci de pe pagina 3 pe pagina 1, decat de pe locul 10 pe locul 3. Eu dau sfaturi dar nu fac ce stiu ca trebuie facut. Asa-mi trebuie! Va dau un exemplu: lumea vrea sa stie la cati ani rodeste prunul, eu am un singur articol pe tema asta si am cam 4 vizitatori pe luna. Din maxim 45. Nu pare un subiect pe care trebuie insistat, dar daca as avea macar 20 din cei 45 ar fi mai bine, nu credeti? Mergand pe linia asta pe 20 de keywords, as mari traficul de cateva ori. Adica as ajunge sa zicem la 400 de vizitatori in plus. E un inceput, nu-i asa?

Ok, daca am stabilit primul pas, s avedem ce facem mai departe. Pai ne uitam cam cat trafic am putea scoate cu ce avem deja pe prima pagina. Aici este clar ca stim traficul maxim, vedem ce merita fructificat si ne punem pe SEO. La noi pe 5 keyword am putea ajunge la 20 K pe luna in plus. Nu e rau deloc as zice eu. Incercam sa urcam cat mai mult, asta ne va aduce si un trafic colateral, pentru ca deja site-ul cand urca, creste si numarul de cautari posibile. Pe long tail, evident. Cam astea ar fi doua trucuri bune sa-ti cresti CTR-ul pe site, o sa urmeze si alte sfaturi, daca o sa vad ceva interes pe tema asta.

Valoare CTR

Valoare CTR prea mica, ce fac?