Povestea tezaurului romanesc trimis in Rusia in anul 1916 este adesea dezbatuta in presa, dar se pare ca nimeni pana acum nu a vrut sa spuna intreaga istorie, poate deliberat sau poate din nestiinta. Cert este ca in luna decembrie a anului 1916 din gara Iasi au plecat cu destinatia Moscova  17 vagoane incarcate cu aurul Romaniei. Doar ca odata cu revolutia lui Lenin, aurul nostru a fost confiscat de rusi si cedat Germaniei prin tratatul de la Brest-Litowsk. Germania a cerut rusilor despagubiri de razboi, pentru a semna un tratat de neagresiune cu noua tara comunista, iar acestia au platir culmea, cu cele 93.536 kg de aur romanesc!

Tezaurul Romaniei se afla de fapt in Germania si nu la Moscova cum crede lumea

Ca de multe ori in istoria Romaniei, altii fac jocurile – iar acum discutam despre tezaurul nostru care s-a plimbat intre Iasi, Moscova si Berlin. Intre 10 si 30 septembrie au loc doua transporturi cu aur ce pleaca de la Moscova si ajung la Berlin.Desi ne-am numarat printe cei ce au castigat Primul Razboi Mondial, Romania nu si-a mai primit aurul plecat in Germania niciodata. De ce? Pentru ca de fapt Rusia trebui sa-l ceara, dar ea semnase deja cu Germania un armistitiu prin care cele doua tari renuntau la pretentii.

Documentele oficiale semnate prin Armistițiul de la Compiegne arata ca asa stau treburile, iar puterile Antantei trebuiau sa preia aurul si sa-l pastreze pana la semnarea acordului de pace. Textul scrie negru pe alb: ”Restituirea aurului rusesc sau românesc capturat sau aflat în custodia Germaniei”. Deci ati inteles de ce nu ne mai dau rusii aurul inapoi? Pentru ca pur si simplu l-au dat deja nemtilor, care au “uitat” sa-l mai restituie proprietarului de drept. Din punctul lor de vedere, aurul este rusesc, iar rusii nu l-au cerut, deci adio!

Tezaurul Romaniei

Tezaurul Romaniei se afla de fapt in Germania si nu la Moscova cum crede lumea