Am gasit in urma cu ceva timp, adica anul trecut, un articol pe blogul unei agentii de SEO, care incerca sa ne explice ca doar ei ofera servicii de calitate, atunci cand demarezi un proiect cu un freelancer esuezi fara drept de apel. GRESIT 100%, pentru ca oricat de putin ma pricep eu la SEO, adica nu stiu sa fac partea de on page – programare, stiu ca ori apelezi la o agentie, ori la un freelancer tot aia primesti, link-uri. Unde apare deosebirea?

Servicii SEO prin agentie sau de la un freelancer, ce este mai rentabil?

Articolul cu pricina era scris prin noiembrie 2013, cand preturile erau cam asa, 500 de dolari la freelancer si 2.000 de dolari la o firma. Asta in ideea de a te aduce teoretic in TOP 3 – sau TOP 10 pe cateva keywords. De ce zic ca e o minciuna ca la o agentie SEO iesi mai bine? Pentru ca aici este vorba de portofoliul de site-uri la care ai acces. De ce ar avea un freelancer mai putine resurse ca o firma? Nu are, asta este clar. Acum unde sunt diferentele, probabil la facturare – in cazul in care cel ce lucreaza independent nu are un PFA si nu da factura, daca insa poate trece de acest obstacol, e tot aia.

Acum sa revenim la comparatie, pe On Page ambele pot face acelasi lucru, daca se pricep. La Off Page, la fel – cu singura exceptie ca un freelancer poate scrie chiar el articolele, mult mai ieftin. In rest e cam tot aia, resurse sa ai – adica site-uri pe care sa te promovezi. De ce nu poate un freelancer sa colaboreze pe termen lung? Poate, va zic eu. Oricum, daca te ocupi de SEO ai nevoie de site-uri noi si cat mai diferite in permanenta, lucru pe care il fac ambii concurenti. Este un freelancer un partener lipsit de profesionalism? NU, este exact acea persoana care ar putea deschide maine o agentie, dar inca nu s-a decis. Exista neseriosi? DA, in ambele tabere. Tot prin 2013 cand era facut studiul de catre agentia SEO ei iti propuneau doua variante de cost, 5480 de euro pe an minim! La banii astia garantez si eu ca te rezlov! 🙂 To ei propun un minim de trei ani de colaborare, adica cam 9.000 de euro! Nu-i ieftin, dar cam astea ar fi costurile, iar daca primesti factura de la ambii, poti alege fara probleme pe oricare! Parerea mea!

SEO  agentie sau freelancer