Ma sfadeam cu un”pretin” din Ardeal care era convins ca in Ungaria e raiul pe pamant, desi sunt sigur ca nu a stat acolo macar un an sa vada care sunt realitatile. Lupta dintre romani si unguri in Ardeal continua, nu este ceva serios, dar pe de o parte sunt cativa maghiari care vor sa faca valuri, si cativa romani care au ce au cu secuii, asa ca asta nu se va termina prea curand. Revenind la subiect, Eduard credea ca in Ungaria nu s-au maghiarizat fortat locuitorii. Sa analizam putin.

Sef de oficiu: Kozma György – un roman maghiarizat?

Stau si ma intreb pana unde poate merge ipocrizia guvernului maghiar: sa pui seful Autoguvernarii romanesti un om pe care-l cheama Kozma György! Poate ca este roman, dar cu siguranta numele a fost maghiarizat. Am vazut insa si situatii in care oficiali ai asa zisei Autoguvernari romanesti de la Giula sau Jiula pe romaneste, nu stiau o boaba in limba romana, deci ce fel de autoguvernare e asta?

In mod evident guvernul maghiar are o problema de identitate, genetic este evident ca ungurii nu mai sunt majoritari in propria lor tara, iar faptul ca este posibil ca din cei aproximativ 10 milioane de locutori sa se trezeasca si sa-si caute identitatea mai mult de jumatate ii sperie. La final le fac o propunere maghiarilor, din Romaia si Ungaria, evident: sa facem o regiune numita Ardeal, autoguvernata! Merge? Nu sariti repede in sus, cu granita pe Tisa si Dunare, merge?

Harta Romaniei

Sef de oficiu: Kozma György – un roman maghiarizat?