De ieri TVA-ul a scazul la 20% deci teoretic ne asteptam la marfa mai ieftina, insa asa va fi oare? Eu unul nu cred, totul se va baza pe raportul dintre cerere si oferta, acolo unde scaderea pretului nu poate duce la o crestere de vanzari in volum probabil ca vom vedea aceleasi preturi. Teoretic ar trebui sa avem o inflatie zero in 2016, dar asa cum am spus, ma indoiesc ca acest lucru se va intampla cu adevarat.

Scadera TVA de la 25 la 20% si efectele in 2016

In anul 2016 ar trebui sa vedem TVA de 9% la apa si bere, deci cel putin anumite categorii de produse ar trebui sa se ieftineasca drastic, de la TVA 25 % la doar 9 % e o cale lunga. Aici cred ca vom vedea cu adevarat un efect, dar sa nu ne bucuram prea mult, am mai vazut asta si in trecut, dupa ieftinire urmeaza inevitabil o scumpire.

Biletele de intrare la muzee vor avea TVA 5%, o premiera am zice noi, iar asta sper sa se vada in cresterea numarului de vizitatori. O reducere de 20% nu poate trece fara urmari, sper sa nu fie de fapt o reducere a incasarilor la buget. Insa avem o certitudine, energia electrica s-a ieftinit in Romania! Cu cat? Cu 3,5%, nu este mult, dar este un pas inainte.

Gata cu bucuria, urmeaza scumpirea politelor RCA, deci dragi soferi, pregatiti portofelele, urmeaza scumpirile promise de anul trecut. Iar cum masina este doar o mica parte a unei proprietati, sa vedem cat va fi impozitul pe locuinta in 2016. Eu deja tremur, presimt ca voi da cel putin dublu la bugetul local!

Noul Cod fiscal

Scadera TVA de la 25 la 20% si efectele in 2016