Din cand in cand am eu ce am si ma apuca scrisul despre antiromani, iredentisti maghiari si mai stiu eu ce imi trece prin cap. Recent am scris despre Sucre Bolivar iar in trecut despre unul de se credea calaver Jedi. Nu stiu cum se face dar mereu le vine unora in cap sa scrie despre romani ca-s dacopati, dar ei care cred ca provin din hibridizare ce sunt? Ok, unii vor sa creada ca au mai rams pe aici daci, ca limba lor seamana cumva cu romana de azi, cu aromana, sau cu moldoveneasca celor de peste Prut. Ei si? Au ei dovezi ca nu este asa? Ii dau in sus si in jos cu dacopatia, ca uite de aia nu dorm ei ca eu sau altul e dacopat.

Romanul antiroman versus antiromanul maghiarul

Tot omul s-a nascut istoric, stie tot despre toti si toate, citeste pe WikiPedia in limba latina si gata tratatul de istorie. Noi azi nu stim de ce au plecat americanii in Irak dar stim ce limba vorbeau dacii – sau poate nu vorbeau, erau telepati? Am sa va zic ceva legat de logica – daca nu ai dat ede plecare certe, poti trage orice concluzie vrei tu, asa-i si cu dacii nostri, vorbeau sa nu vorbeau o limba latina, se trage latina vulgara din daca, nimeni nu stie, poate doar sa speculeze. In mod cert insa dacii comunicau intre ei si mai mult, cu vecinii lor.

Asa ajungem la maghiari sau secui, aici mereu este o lupta in ase demonstra fie ca secuu nu sunt maghiari dar au ceva comun cu ei, fie ca sunt una si aceiasi treaba, cum sunt oltenii si banatenii – aici iar dispute, este banateanul roman, este sarb – uneori aud si sintagma de Banatul unguresc – o ineptie! Au unii maghiari o problema cu itoria romanilor, de aia nu dorm ei noaptea – de grija romanilor si a dacopatilor. Iar ca sa justifice mai departe o problema care nu exista, spun ca vor sa ne arate adevarul. Adevarul lor, caci ala e singurul “adevarat“, cel scris de imperiul Habsburgic – pardon, Austro-Ungar – iar am gresit, Ungaria Mare.

Evident ca dupa ce istoricul atotstiutor maghiar – nu ma refer de cei din universitati, ci de cei de pe FaceBook, demonstreaza unui “dacopat” ca nu are dreptate, ca a venit acum 900 de ani din Bulgaria – ca si cum asta ar schimba cumva istoria si el ar avea pensia marita – sau salariul [ aici deja este posibil, daca vinde de la Orban ], ei bine – doar aatunci poate dormi linistit, altfel nu-l prinde somnul. Mai bine lua un diazepam si gata!

Dacopat

Romanul antiroman versus antiromanul maghiarul