Chiar daca din ce in ce mai multi tineri sunt de parere ca invatamantul din ziua de azi nu mai are un rol important in dezvoltarea societatii de consum, viata arata ca multi dintre tinerii care au urmat o institutie de invatamant liceal pana la capat, adica au luat examenul de Bacalaureat si apoi s-au inscris si au finalizat cursurile unui institut de invatamant superior, au de trei ori mai multe sanse la angajare decat cei care nu au urmat acest parcurs. Mai mult, urmarea unui curs, oricare ar fi el iti ofera mult mai multe sanse la angajare, atat in Romania cat si in strainatate.

Un caz concret: Emirates AirliInvatamantne angajeaza in permanenta stewarzi din diferite tari, aceasta este politica lor, bazata pe diversitatea tarilor din care provin angajatii. La una dintre preselctiile de la Bucuresti, am participat si eu ca insotitor pentru un nepot. Au fost angajati atat fete cat si baieti, iar 90% dintre ei aveau terminata o facutate, iar 30 % dintre ei aveau cursuri pe diferite nise, cum ar fi comunicare, limbi traine, etc.

Un alt exemplu este cel legat de o nisa cu o importanta din ce in ce mai mare pe piata muncii: IT&C. Se cauta programatori de tot felul, dar peste tot pe langa cunostinte se cer si studii universitare. Salariile sunt colosale, daca le comparam cu alte domenii, dar si cerintele sunt pe masura. In mod normal la angajare se cer cateva lucruri, experienta si studii de specialitate. Daca la experienta tinerii sunt poate mai dezavantajati, cand vine vorba de studii, nu mai au nicio scuza.

Prin urmare studiile sunt foarte imprortante, atat pentru angajare dar si pentru tine ca persoana, de ce sa pierzi timpul ca sa devii autodidact, daca pana la urma ai suficient timp in cei 12 sau 15 ani de socala sa te pregatesti temeinic?

Rolul invatamantului azi

Rolul invatamantului in evolutia societatii de astazi