Romania a incheiat anul 2015 cu un PIB ce depasea 700 de miliarde de lei, adica undeva la 186 de miliarde de dolari sau 167 de miliarde de euro. Nu suna nici rau dar nici bine, dar un simplu calcul aritmetic, considerand ca populatia Romaniei este de 22 de milioane de locuitori, ar rezulta ca in Romania avem cam 34.000 de lei pe cap de locuitor anual, adica in euro ar veni cam 7.600 de euro. Producem binisor zic eu daca raportam cu alte tari mult mai puternice, dar net inferior fata de tarile din Uniunea Europeana.

Relatia dintre PIB, venituri, cheltuileli si nivelul de trai – ce ziceti domnule Guran?

Am sa-l intreb pe Moise Guran, care am aflat ca ne citeste site-ul, ce parere are el despre situatia asta, pentru ca uita deseori sa explice clar ca statul ne jupoaie ( ma refer la cei saraci, care muncesc cu greu sa adune minimul pe economie – salariu net ma refer, nu venitul garantat – ala e o rusine ).Deci ca sa nu o lungim, in Romania se produce anual echivalentul a 7.600 de euro, adica lunar un roman produce 633 de euro, infim zic eu, nici macar cat salariul net din alte tari!

Ar mai ramane de calculat cam cat din aceasta suma de 633 de euro lunar pe cap de locuitor este profit, caci aceste sume reprezinta valoarea productiei interne, dar mai sunt si cheltuieli, nu-i asa? Chiar si asa fiind, tot am avea resurse sa platim sa zicem minim 1.000 de lei pe luna fiecarui roman! Dar vai, venitul minim garantat este sub 150 de lei pe luna, pentru care mai dai si cu matura in folosul comunitatii! Ce face statul cu cei 33,3% din PIB nu stiu, dar am sa fac un calcul data viitoare, sa vedem cam cat da un roman celor ce se fac ca muncesc pentru binele si prosperitatea noastra, adica guvernantii.

PIB si Buget 2016