Lupta dintre maghiari si romani in Ardeal, in Romania si in Ungaria – pentru ca sunt ceva romani si pe acolo, fie emigrati dupa ’89, fie de secole nascuti la granita dintre imperii, se pare ca nu are sfarsit. Asta pentru ca fiecare si-a facut propria istorie, am vazut atatea polemici incat cu siguranta as fi putut scrie carti, ba chiar doctorate. Au aparut atatea teorii incat o sa crezi ca nimic ce este logic nu este adevarat, tracii au disparut, la fel si dacii, au ramas in tara asta numai turcii si ungurii!

Putina istorie, multa lipsa de omenie si ceva aroganta, ardeleanul de azi

Orice discutie intre un maghiar si un roman incepe cu putina istorie, asa cum o percepe fiecare, apoi cu multa lipsa de omenie, incercand sa se dovedeasca ca “tabara” adversa – ca si cum ar exista tabere – este in inferioritate. Ca au fost maghiarii asa, ca romanii altfel, etc. Am vazut inclusiv teorii care ne explica ca in spatiul dacic nu a fost nimeni pana in 1200 – 1300! Ce poti sa mai zici? Ca a fi om e lucru mare, a fi domn e o’ntamplare? Am priteni de toate natiile, dar daca vrem sa dovedim ca unii sunt rai si ai nostri buni, cu siguranta ca intr-o buna zi ne vom lovi la propriu, nu la figurat.

Am vrea sa rescriem istoria, doar ca nu se poate, asa cum a fost asa va ramane, important este ca putem scrie noi viitorul. Fara sa fii prea istet iti dai seama ca Evul Mediu se numeste intunecat pentru ca nu prea ai cu ce te mandri din acea perioada, dark ages – pentru cunoscatori. Am ajuns sa ne bucuram ca ala i-a taiat capul celuilalt, ca uite palinca e inventata de un ardelean si i-a furat-o ungurul, mai pe scurt cautam sa ne ranim unul pe altul, fara a ne gandi macar o clipa cum ar fi daca am trai in armonie. Poate ca intr-o zi am sa scriu pe larg despre istorie, pate ca nu aici ci pe Wikistoria.

Ardeleanul

Putina istorie, multa lipsa de omenie si ceva aroganta, ardeleanul de azi