In goana dupa bani la bugetul de pensii senatul a avizat pozitiv o noua lege care permite sa platiti retroactiv cel mult pentru cinci ani contibutia la pensie. Mai exact, daca nu aveti anii de vechime necesari iesirii la pensie puteti plati pentru maxim cinci ani contibutiile si veti beneficia de vechimea respectiva adaugata la anii munciti. Totusi trebuie sa va grabiti, aveti termen sase luni de la data publicarii prezentei legi in Monitorul oficial! Avantajati sunt cei care au lipsa cateva lui sau maxim doi ani in perioada 2011 – 2016.

Plata contributiei la pensie retroactiv pe cinci ani – din 2011 pana in 2016

Varsta de pensionare si vechimea minima necesara raman neschimbate, deci daca va lipsesc maxim cinci ani vechime, aveti varsta de pensionare, faceti un calcul si vedeti daca va recuperati banii. Din cate am inteles, plata maxima este de 19.740 lei. Nu pare mult, dar nici putin, iar daca vorbim de pensia minima in Romania, adica 400 de lei in 2016, veti recupara banii in patru ani! Pensia sociala minima garantata se plateste doar celor ce au drept de pennsie, deci nu se acorda oricui, indifrent de varsta si perioada de cotizare.

Vechime minima pentru pensie in 2016 este de 15 ani, iar varsta de pensionare este de 65 de ani la barbati si 63 de ani la femei. Pentru a beneficia de pensie integrala trebuie sa aveti minim 35 de ani vechime ( deci cotizatiile platite la sistemul de stat ).

Tineti cont de aceste date cand va decideti sa platiti cotizatia pentru pense retroactiv! Sfatul meu este sa va ganditi ca pensia o puteti primi ani buni, se indexeaza, iar un drept dobandit nu mai poate fi abrogat! Daca aveti 65 de ani si in patru ani recuperati banii platiti, eu zic ca merita sa investesti in viitorul tau, iar de la 69 de ani stai linistit ( acum depinde si cat de mare este pensia)!

Contributia pentru Pensie