Nu stiu de ce dar nu-mi ies socotelile niciodata cand citesc datele legate de munca in Romania, azi de exemplu mi se spune ca avem peste 6,8 milioane de romani care platesc pentru pensie in timp ce avem putin peste cinci milioane de pensionari cu o pensie medie ce nu ajunge la 950 de lei. Adunand ajungem la peste 12 milioane de romani, iar someri numai 478.000 – mi se pare mult prea putin fata de ceea ce vad eu pe strada, dar unde-s restul romanilor?

Pilonul II de pensii si numarul celor ce muncesc legal in Romania

Daca aduni toate categoriile de romani din statisticile prezentate de guverne descoperi ca ceva nu iese la socoteala – nu mai zic de romanii plecati din tara – sa fie trei milioane, sa fie cinci? Cati romani lucreaza la negru, cati sunt sustinuti financiar de cei plecati? Nu stim mai nimic concret, tot estimam si calculam, insa avem in continuare cele mai mici pensii si salarii din Uniunea Europeana [ poate concuram cu bulgarii, dar tot mici sunt ].

Culmea este ca si cei ce platesc – sa luam cazul bonelor si menajerelor – in particular, prefera sa dea banii la negru si evident cat mai putin – facand zeci de analogii. Mai pe scurt nu avem inca o cultura a muncii si a respectului pentru munca prestata de altii – in schimb am invatat sa avem pretentii mari – de la angajatori si angajati, poate in urmatorii 25 de ani  [ vorba lui Brucan ], reusim sa ajungem in mileniul III.

Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii si numărul celor ce muncesc legal in Romania