Am fost de curand intr-o vizita in Republica Moldova la niste prieteni, voiam sa vizitez Chsinaul si evident Cetatea de la Soroca, singura ramasa pe teritorul actualei Basarabii. Cum se apropie ziua de 27 martie, am ajuns sa discutam si despre Unirea Basarabiei cu Romania. Ciudat subiect intr-o tara in care majoritatea populatiei nu intelege ce s-a intamplat in 1812, nici de ce au fost deportati moldovenii in Siberia si nici de ce au murit de foamete in 1946. Am avut impresia pur si simplu ca au fost iradiati la Cernobil, altfel cum sa explici “dragostea” fata de cei ce ti-au macelarit tara si teritoriul?

O scurta vizita la Chsinau, ce am gasit si ce nu acolo, cum se vede lumea din Soroca

S|a vedem cum arata raionul Soroca cand vorbim despre unire, avem 35 de primari din care 23 sunt pentru unire, din 33 de consilieri raionali avem 14 pentru unire si din 27 de consilieri orasenesti avem pro unire 9, deci daca am cumula numarul lor ar reiesi ca din 95 de persoane intrebate, au fost gata sa voteze unirea Basarabiei cu tara 46, iar contra au fost 39, deci mai putini. De ce sunt contra unirii, asta numai ei ar putea sa raspunda, eu am incercat sa aflu, dar nu am reusit. O explicatie logica nu au, pur si simplu sunt romanofobi, vorbesc preponderent ruseste – nu ca ar fi ceva rau, dar asta e realitatea, nu stii limba romana, esti impotriva.

Revenind la istorie, nici unul dintre cei impotriva unirii nu mi-a explicat de ce nu are ceva de zis impotriva dezmembrarii din 1812 dar are ceva cu unirea din 1918, de ce deportarile au fost ceva bun si cu ce a ajutat Moldova foametea din 1946, adusa de rusi pe capul basarabenilor. Nu mai zic despre Razboiul de pe Nistru, mult mai recent, razboi in care rusii le-au omorat compatriotii. Cand le zici despre asta, se uita cu ochii ca in gol, inghit in sec si dau vina pe americani. Acum serios, fara sa judec pe nimeni, sunt normali la cap?

Soroca si Unirea