Recent guvernul Romaniei a propus un program national de combatere a biroctatiei, MaiSimplu.Gov.Ro, doar ca incepand de joi si pana azi am avut parte nu doar de birocratie ci si de dovada incontestabila ca functionarul public ia banii de pomana si pe deaspura este si incuiat la minte. Am mers impteuna cu unul dintre cititorii nostri pe urmele cetateanului roman care si-a pierdut ( i-au fost furate ) actele si trebuie sa-si faca un nou set de acte de identitate si alte documente noi. Un cetatean strain stabilit de 15 ani in strainatate, ghinionist – pentru ca s-a nascut roman!

O calatorie de doua zile prin birocratia din Romania – sau cum se ascund dupa lege

Un cititor ne-a rugat sa il ajutam sa-si perfecteze un pasaport temporar nou, mai intai la Consulatul Romaniei la Chisinau, apoi in tara – pentru ca evident la autoritatile romane din strainatate nu doar ca dureaza mult obtinerea unui document – in afara evident de acel titlu de calatorie pe care dai 65 de euro ( sincer nu am inteles de ce, doar ca sa le faci buzunarul mare!!) – dar pe deasupra uneori – sa zicem o luna – nu le merge sistemul informatic. Asadar omul nostru a ramas far atoate actele, cele romanesti dar si cele din tara de rezidenta, in cazul nostru Moldova. Singurul act autentic din tara adoptiva era certificatul de imigrant, care atesta ca acest cetatean roman a obtinut dreptul de sedere permanent in Republica Moldova. La fel de evident este faptul ca la consulat acest act nu a fost recunoscut, asa ca omul a primit titlul de calatorie cu dreptul exclusiv de a pleca in Romania!

Ajuns in tara, la Directia Pasapoarte din cadrul Biroului de evidenta a populatiei, dupa lungi si multe discutii la diverse birouri s-a decis ca poat ecere un pasaport temporar de cetatean roman cu domiciliul in strinatate. Asta dupa ce a batut drumul intre Directia Generala de Pasapoarte ( unde s-a si rezolvat teoretic problema ) si sediul din Pipera. Aici incepe un nou calvar, stai la coada in jur de o ora, intri la bioroul numarul X si t etrimite sa platesti taxele consulare, amenda, etc. la CEC Bank – stai iar o ora la coada si ti se spune sa mergi la Trezorerie ( intrebi respectuoas unde, ti se zice NU STIU! , citesti pe pereti si pleci la ghici pe strada Londra nr. 10! – pentru ca nu locuiesti nici in Bucuresti si nici in Sectorul agricol Ilfov. Iei un taxi – dupa ce ai dat 40 de lei sa ajungi aici din centru de la DGP, mai dai 10 lei si platesti doua din taxe, pentru ca minune, a trei trebuia sa o achiti la CEC Bank. Cauti alt taxi, mai dai 11 lei si stai iar o ora la coada, platesti a treia taxa si urici repede la biroul Y sa declari pierderea, primesti o amenda – daca nu ai reusit sa convingi politia ca ti le-au furat – si alergi repede sa depui actele pentru pasaportul temporar ca sa-l ridici peste doua ore!

Mergi iar la CEC Bank sa platesti, descoperi ca iar nu e ok, nu stai in sectorul 3 sau 5!! Adica e cam dificil sa dai banii statului, mai trebuie sa si alergi pentru asta, asa ca dai iar fuga la trezorerie! Asa ai reusit ca de la ora 8, la finalul zilei la ora 16 sa-ti ridici pasaportul si sa te intorci acasa! Dar stai linistit, lupta cu birocratia nu s-a terminat, acum mai ai de facut si restul de acte furate!

Birocratia din Romania

O calatorie de doua zile prin birocratia din Romania