Am fost zilele trecute prin Republica Moldova si am facut un test, am vrut sa aflu daca Mihail Sadoveanu este considerat moldovean sau roman si daca stiu moldovenii cate ceva din oprera sa, asa am ajuns sa inteleg ca inca in tara vecina ( cat timp va mai fi o alta tara, este o alta intrebare fara de raspuns ), populatia crede ca scriitorul roman a scris doar Amintiri din copilarie, Soacra cu trei nurori sau Povestea porcului. Asta e realitatea, nu prea au auzit de romane precum Neamul Soimarestilor, Baltagul sau Fratii Jderi, ca sa amintesc doar de trei din multele opere scrise de Mihail Sadoveanu.

Neamul Soimarestilor, Baltagul, Fratii Jderi sau Povestea porcului si Ivan Turbinca?

Daca la partea literara moldovenii stau rau, mai rau stau si la istorie, pentru ca pentru cine nu stie, Mihail Sadoveanu a fost un mare nationalist, nici nu se putea altfel data fiind prietenia sa cu Mihai Eminescu, dar si datorita epocii in care a trait. Asocierea sa cu Nicolae Iorga spune multe, dar cred ca noi romanii stim asta, pe cand in Moldova se crede ca a fost poet si a scris poezia Limba noastra cea moldoveneasca. Unii au sa rada, dar asta e realitatea in stanga Prutului, nu sunt toti asa, desigur – dar o mare majoritate sunt.

Cum sa-i convingi ca sunt romani daca ei din opera lui Sadoveanu stiu povestile pentru copii? Cum sa le explici ca Nicolae Iorga este nascut la Botosani si el a scris Istoria României, zece volume de date si dovezi ale romanismului pe teritoriul Romaniei Mari! Nu stiu daca Moldova a dat Romaniei cei mai multi sau cei mai de seama scriitori, oameni politici si voievozi, dar stiu ca a dat suficient ca sa nu am dubii ca moldovenii ( urmasii lui Stefan cel Mare, nu doar cei din Republica Moldova ) sunt romani si si-au dorit asta de veacuri!

Romania Mare

Neamul Soimarestilor, Baltagul, Fratii Jderi sau Povestea porcului si Ivan Turbinca?