Nu sunt eu in masura sa-l judec pe Moise Guran, desi varsta si experienta poate mi-ar da dreptul sa o fac, sunt economist si am trecut “pe viu” prin experienta de intreprinzator in Romania. Mai mult, cunosc realitatile din Republica Moldova de la fata locului, timp de 12 ani auzind zilnic replica: cum de atata timp la Chisinau si nu ati invatat limba rusa?  Daca la partea cu economia am multe de zis, azi o sa fac analiza ultimei sale excursii in capitala Moldovei de la sanga Prutului.

Moise Guran in vizita la Chisinau, despre moldoveni si putina istorie

Moise Guran e de parere ca nu doar istoria este cea vinovata de starea in care se afla azi cele doua state locuite de romani – ca sa nu mai zic romanesti si sa inflamez populatia rusofona din Chisinau, ceea ce teoretic este adevarat. Practica, insa ne omoara pe toti. Moise Guran spune ca a descoperit “partea bună a sărăciei“, eu care am trecut de varsta la care sanatatea era inca ca a unui taur, cand ma angajam pe unde visam noaptea, am o parere putin diferita. Saracia nu are parti bune, oricum ai sta si ai analiza. Poate doar te face sa te mai gandesti la viata dintr-o alta perspectiva – daca gasesti timp, printre orele de chin in gasirea unui mijloc de subzistenta.

Din discursul lui Moise Guran despre cum vede el viata la Chisinau mi-a placut gluma cu tancurile rusesti care-i sperie din cand in cand pe moldoveni. Chiar a avut umor. In rest, cam aceleasi ganduri ale celor ce nu cunosc realitatea si care au parerile in functie de propriile experiente de viata. Ca idee, cand eram fix de varsta lui Moise Guran – cea de azi, credeam ca cei ce nu-si gasesc de munca, nu vor. Azi cred ca nu e obligatoriu sa matur strazile daca vreau sa traiesc omeneste – iar propunerile de la Bucuresti si Chisinau cam astea sunt, nu gasesti de munca? Ia iesi la maturat strada, iti dau 100 de RON – garantati de stat! Pe bune?

Moise Guram la Chisinau

Moise Guran in vizita la Chisinau, despre moldoveni