M-am intors ieri din Nürnberg si am sesizat o problema a comunitatii romanesti din Germania in general, dar in particular in Nürnberg romanii nu stiu adresele magazinelor cu produse traditionale romanesti. Desi portalul romanilior din Germania este structurat pe orase si regiuni, desi ofera posiblitatea de posta reclama la preturi foarte mici in comparatie cu beneficiile, nu am vazut niciun magazin romanesc din Nürnberg care sa-si faca simtita prezenta in mediul online.

Magazine cu produse traditionale romanesti in Nürnberg – Germania

Nu stiu de ce romanii traiesc cu impresia ca a plati reclama online este ceva nefiresc, sau daca mai trebuie sa o faci in favoarea altui roman, atunci este si mai grav. Am inteles ca deja traficul portalului e4De a depasit 3.000 de unici pe zi, adica 90.000 de vizitatori lunar. Intr-un an le trec pragul un milion de romani, ceea ce este suficient pentru a te face cunoscut in diaspora romaneasca din Germania. Totusi romanii care au magazine cu produse traditionale merg pe principiul merge si asa. Chiar sunt curios cate persoane ne vor trece pragul lunar in cautarea adreselor d emagazine romanesti din Nürnberg, fara a mai cauta si alte variante de orase unde traisc mii de romani.

Grupurile de pe FaceBook ale romanilor din Germania cred ca depasesc 100.000 de membri, iar in marea lor majoritate isi fac simtita prezenta doar transportatorii. Nu zic ca nu este nevoie si de ei, dar totusi – care roman nu simte macar din cand in cand dorul de casa si nu-si doreste macar produsele noastre traditionale pe masa, ca sa-i indulceasca amarul?

Nürnberg

Magazine cu produse traditionale romanesti in Nürnberg – Germania