Avem de rezolvat o simpla problema de aritmetica pentru clasele mici – deci pana in clasa a 8-a cu siguranta, desi cred ca a cincea e mai corect spus. Cat fac 6:2(1+2) =? Multi cunoscatori o sa sara repede ca stiu ei ordinea operatiilor si vor zice ca 6:2×3=1, doar ca se inseala, pentru ca daca am facut intai adunarea, apoi o luam iarasi de la stanga si avem 6:2=3 apoi 3×3 = 9! Asa e corect, NU avem 6:6 adica nu facem intai 2×3 = 6 si apoi impartirea ci asa cum am zis, operam de la stanga la dreapta.

Lectia de aritmetica pentru avansati si cunoscatori

O problema simpla de matematica se transforma pentru cei grabiti intr-o capcana, pentru ca multi vor fi tentati sa spuna ca 6:2(1+2)=1, vrand sa dovedeasca ca au cunostinte elementare de matematica [ mai exact aritmetica de clasele primare ]. Daca vreti sa fiti si mai exacti, desfaceti parantezele, desi este evident ca avem 6:2×3 = 3×3 = 9! Ati prins ideea, deci cand stati la o bere cu prietenii aruncati asta ca test, o sa castigati sigur o bere sau doua la final.

Daca ma gandesc bine mai aveam in calasele mici exercitii de acest fel cu inmultiri si impartiri succesive, asa ca trucul matematic mi se pare ok, chiar poate fi distribuit pe FaceBook, ca sa va mai distrati cu prietenii virtuali. Nu ati raspuns corect? Nu va faceti griji, nu mai dati BAC-ul odata sau cu siguranta nu veti da examen la angajare cu astfel de teste! Stati linistiti, mai ales ca multi dintre cei intrebati se vor insela, deci asa cum am zis la inceput, este un test pentru cunoscatori!