De curand colegii nostri de la Iasul.Info au deschis portalul dedicat orasului si judetului Iasi. Iata ca de la inceput avem o problema lingvistica, cum e corect: Iașiul sau Iașul? Daca e sa ne luam dupa restul oraselor din Romania, corect ar fi Iașiul – dar moldovenii spun ca nu e asa. Evident ca spunem Bucurestiul, Ploiestiul deci teoretic ar trebui sa respectam regula si pentru judetul sau orasul Iasi. Doar ca moldovenii de secole folosesc variantele Ieșii sau Iașul, asa ca lingvistii au decis ca ambele forme sunt corecte, pentru ca limba e vie si are la baza modul in care oamenii locului folosesc cuvintele.

Iașiul sau Iașul – cum e corect in limba romana? Ce spun lingvistii?

Prin urmare s-a decis de curand ca ambele variante sunt corecte, atat Iașiul cat si Iașul, fiecare poate folosi varianta care i se pare mai la indemana. Daca ma intrebati pe mine, nascut si crescut in sudul tarii, optez pentru prima varianta, dar daca este sa-l credem pe lingvistul Stelian Dumistrăcel, evident nascut in nordul tarii, varianta populara pare mai adecvata. Ne place sau nu, limba romana are parte de schimbari odata cu trecerea timpului, am asistat si eu la cateva pe parcursul unei vieti. Acum scriem cu sunt in loc de sint, odata in loc de o data, etc.

Daca aveti si voi pareri proprii, pro sau contra nu ezitati sa le spuneti, desi in mod evident timpul va fi cel care va rezolva dilema lingvistica, vom vedea cum se va spune si scrie peste 10 sau 20 de ani. In acest moment se pare ca autoritatile locale au mers pe varianta regionala, asa cum au facut si colegii de la portalul Iasul.Info, deci parerile sunt in continuare impartite.

La plimbare prin Iasi

Iașiul sau Iașul – cum e corect in limba romana? Ce spun lingvistii?