Un coleg de grup de pe FaceBook mi- aamintit azi de statuia Cristo Redentor din Rio de Janeiro, ceva legat de maghiari si de cat sunt ei de deoseboti pentru cultura lumii, asa ca hopa si ideea, sa reamintim lumii ca sculptorul roman Paul Landowski este cel ce a creat capul Mantuitorului din indepartata Brazilie. Dovada vie ca poporul nostru mai are inca ce da lumii, nu doar vorbe. Dar despre asta si multe altele in anul care vine, va promit!

Gheorghe Leonida si statuia Cristo Redentor din Rio de Janeiro

La varsta de 33 de ani Gheorghe Leonida  pleaca la Paris, unde este repede remarcat si este cooptat in echipa ce va realiza celebra statuie de la Rio de Janeiro, el fiind cel ce a realizat capul Mantuitorului. Asa se face ca azi numele tarii noastre este legat si de aceasta mare ralizare. Ar trebui sa stim sa ne pretuim compatriotii mai mult, ma refer ca prea rar sunt promovati pentru a face loc unor nimicuri la posturile TV.

Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati unde a facut si primii ani de scoala, apoi a venit cu familia la Bucuresti unde a continuat liceul. Pentru asi desavarsi priceperea a plecat dupa Primul Razboi Mondial in Italia, unde a fost premiat pentru lucrarile sale. Apoi viata sa s-a mutat la Paris, unde a si trait pana in anul 1942. Am fi bucurosi daca pagina sa de pe WikiPedia ar fi mai ampla, pentru ca este un roman care merita mai mult de la urmasii sai!

Cristo Redentor din Rio de Janeiro

Gheorghe Leonida si statuia Cristo Redentor din Rio de Janeiro