Daca ne uitam pe Wikipedia, descoperim ca Nicolae Teslea s-a nascut in fostul impriu Austro-ungar, iar tatal sau se spune ca este de origine istroromână, iar mama 100% romanca ( Duka Mandici ). Ce este sigur este faptul ca tatal sau era preot ortodox si-l chema Milutin Tesla, in rest totul este mai mult o legenda, decat istorie. Ne place sau nu, chiar daca a fost pe jumate roman, Nicolae Tesla a murit ca cetatean american de origine croata.

Este Nicolae Teslea pe jumatate roman? Alti romani celebri uitati de istorie!

Nu stiu cati au auzit de Liviu Pastor, un roman nascut in Franta, dupa cum spun unii. De fapt este vorba de celebrul Louis Pasteur si ma indoiesc ca povestea cu  Liviu Pastor este una verosimila. Mai trase de par mi se pare cea in care renumitul inventator se spune ca s-ar numi in realitate Alexandru Graham Beliu, ati inteles despre cine vorbesc, nu? Am auzit eu multe la viata mea, dar sa-l faci pe scotianul Alexander Graham Bell roman, de acum mi se pare tras de par!

Asa se face ca cititnd ziare online descoperi adevaruri “false” ca sa zic asa, iar daca va imaginati ca se opreste aici inventivitatea redactorilor de media online ( uneori si scrisa ), va inselati. Au ajuns sa insinueze ca Maria Skłodowska este de fapt din Slobozia, adica Marie Curie nascuta la Varsovia este de fapt romanca! Pe bune? Ma intreb daca merita astfel de articole sa fie scrise, caci daca ar fi puse pe Times New Roman, ar fi de inteles, dar cand sunt scrise pe site-uri cu pretentii de “gazeta” nationala, deja am mari dubii cu privire la profesionalismul redactorilor! Subiecte demne de categoria “Calea Natiei” de pe portalul kLumea!

Nicolae Teslea

Este Nicolae Teslea pe jumatate roman?