Primul rege al vecinilor nostri de la vest a fost Stefan I al Ungariei, despre care cercetari recente spun ca a fost roman. Cat adevar este in aceste vorbe nu stiu, dar propun sa cercetam impreuna. Nici despre Corvini nu stiu ce sa zic, pentru ca pe de o parte Iancu de Hunedoara este roman pentru ca s-a nascut pe teritoriul vechii Dacii, iar fiul sau Matei Corvin este nascut la Cluj, dar inseamna asta ca sunt romani?

Este istoria Ungariei adevarata sau ceva este ascuns?

Este bunicul regelui Stefan I, numitul Taksony roman? Dupa mama se pare ca da, pentru ca si ungurii recunosc ca mama sa a fost fata lui Menumorut. Cat de mult inseamna asta in istorie? Daca este sa ne luam dupa studii genetice, care cred eu ca sunt mai importante decat originea conducatorilor – ca paranteza, nimic nu ne leaga pe noi de Germania, chiar daca primul rege, Carol I era neamt – ungurii de azi nu mai au nimic comun cu cei care au atacat in secolul X Bizantul.

Revenind la Iancu de Hunedoara, nimic nu este sigur nici la el, ba se crede ca era fiul nelegitim al regelui Sigismund de Luxemburg, ba ca era un nobil local, rasplatit cu un domeniu si un castel – cel de la Hunedoara, pentru fapte de vitejie. Cert este ca dinastia Huniazilor nu a prea ajutat romanii din Ardeal, deci oricat am vrea noi sa ne revendicam ceva, nimic nu e sigur.

Nici Regatul Maghiar nu a fost unul tare lung, a durat din anul 1000 pana in 1526 cand prin victoria turcilor de la Mohács s-a cam terminat cu Ungaria, devenita pașalâc pentru 150 de ani. De ce a devenit Transilvania independenta dupa aceasta batalie? Inteleg ca mai avem de asteptat pana sa stim adevarul, nu-i asa?

Stefan I al Ungariei

Este istoria Ungariei adevarata sau ceva este ascuns?