Ca sa fie clar de la inceput, acest articol despre valoarea de vanzare unui site este scris prin prisma unuia care vinde site-uri, nu cumpara ( de obicei, se mai intampla si minunea asta ). De ce reiau discutia despre cat costa un site, cu cat se poate vinde acesta? Pentru ca vad ca inca pe forumuri de “specialitate” romanesti inca se mai insista pe varianta venituri x 12 luni. Am tot incercat analogii, azi am sa vin cu ceva legat de agricultura. Sper ca de data asta va fi mai “aproape de adevar” comparatia.

Din nou despre valoarea reala de vanzare a unui site, cat valoreaza site-ul meu?

Atunci cand analizezi valoarea de vanzare ( cumparare ) a unui site ai in vedere cateva aspecte: perspectiva de a castiga cu el pe termen scurt, mediu si lung – adica oportunitatea. Incerci sa apreciezi cum poti sa-i cresti veniturile, asta in cazul in care esti mai bun ca cel care vinde, sau te bazezi pe acelasi castig fara prea multa munca. Oricum ar fi, vechimea unui site costa, la fel si traficul sau constant. Ar mai fi si costul domeniului, daca poti sa cumperi unul nou, faci un redirect 301 si gata, ai alt brand, alt site, dar cam acelasi trafic si venituri.

Design site

Design site

Costa designul? Uneori da, alteori nu. Daca designul nu aduce nimic nou, contentul face toti banii, poti folosi un template gratuit si gata! Evident ca daca-l vrei pe cel de pe site, dai banii pe el. Acum sa vedem si sa analizam prin comparatia propusa la inceput. Avem un teren, pe care vrem sa-l cumparam. Pe el putem investi in agricultura, sau construim ceva. Platim pe el castigul actual al proprietarului pe un an? NU!

Sa presupunem ca aven un teren situat avantajos, pe care este o sera si ca produce 1000 de euro pe an. De ce sa-l vinzi cu aceasta valoare? Daca noul investitotor pune capsuni in loc de rosii, poate tripla venitul? DA! deci pana la urma calculul nu se face asa, dovada o aduc site-urile de apreciere, straine. Parerea mea ca un site ar trebui vandut cu minim venitul pe 3 -5 ani! O amortizare care se practica si in contabilitate!

Variante: site-ul produce sub 70 de euro AdSense, sau peste. Eu zic ca un site care produce 10 euro pe luna, recuperabili direct incepand cu luna a saptea, nu se compara cu unul care aduce 100 de euro lunar, pe care-i incasezi luna de luna. Ar mai fi o intrabare, daca nu vrei sa platesti banii ceruti de vanzator, de ce nu faci tu site-uri si poate castigi de 10 ori mai mult? Pentru ca nu e chiar asa usor, nu ai nicio certitudine ca vei reusi. La fel cum te temi ca dupa ce-l cumperi, acesta va scadea in incasari. Da, exista si riscul asta, dar la un site cu cinci ani vecime, stabil in trafic organic, cam greu!

Valoarea unui site

Din nou despre valoarea reala de vanzare a unui site, cat valoreaza site-ul meu?