Daca tot vor merge romanii fara viza in Canada, hai sa vedem cum isi aleg americanii presedintele prin sistemul de electori? Sistemul de vot american este putin ciudat fata de ceea ce intelegem noi prin faptul ca mergem la vot, nu mai zic ca au si varianta votului anticipat, dar si insitutia de a refuza sa accepti rezultatul alegerilor. Da, americanii cu drept de vot aleg presedintele, dar nu in mod direct ci prin electori. Fiecare stat are un numar de reprezentanti, egal cu cei care se gasesc in “parlamentul” SUA, Senat si Camera deputatilor. Acesti electori la randul lor voteaza presedintele in mod direct, cel care are majoritatea absoluta, castiga.

Cum isi aleg americanii presedintele prin sistemul de electori?

Numarul de electori nu est eegal intre statele ce compun federatia americana, este direct proportionala cu suprafata si populatia acestor state. Dar sa vedem ce anume voteaza poporul american in cazul alegerilor prezidentiale din SUA. Sa luam exemplul statului New York, care are 36 de electori. Acestia spun ca-l sustin pe Donald Trump in numar de 18, deci restul de 18 o sustin pe Hillary Clinton. Teoretic daca ar vota ei, ar iesi egalitate. Doar ca de fapt poporul voteaza electorii, si sa zicem ca cei ce o sustin pe Hillary sunt mai multi. Ea a castigat alegerile in statul New York.

Caz aproape extrem. Un singur elector o voteaza pe Hillary, dar 99% din alegatori o sustin! Tot ea castiga alegerile. In total in SUA sunt 538 de electori, deci am putea avea egalitate. Rezultatul final este in decembrie, cand electorii se intalnesc la vot. Partea absurda a legii americane: in 21 de state electorii au obligatia “legala” de a vota asa cum a rezultat la votul popular, dar in 29 de state nu. Practic, exista sansa sa iasa invers de cum a vrut poporul american. A fost posibil asa ceva? DA, de sase ori de la 1945 incoace! Mai rau, de doua ori in istoria Americii a fost ales presedintele fara a avea majoritatea populara, in 1876 si in 1888!

Cum isi aleg americanii presedintele

Cum isi aleg americanii presedintele ?