Cultivarea topinamburului poate deveni o afacere de succes in Romania, mai ales daca te apuci de treaba inainte ca piata sa fie deja saturata de micii producatori. Nu ai nevoie de prea multi bani, doar de un teren de peste un hectar. Eu zic sa incepi cu doua sau trei hectare cultivate cu topinambur pentru care o sa-ti trebuiasca o investitie de aproximativ 1000 de euro pentru un hectar. Pretul unui kilogram de topinambur este de un euro, iar productia medie este de circa 45 de tone la hectar. Faceti un calcul simplu, investesti 1000 si castigi 45.000! Merita?

Cultivarea topinamburului – o afacere de succes in Romania pentru anul 2016

Indiferent cat de mult ar creste pretul de cultivare al unui hectar de topinambur si oricat de mica ar fi recolta, este evident ca ai castigat mai mult decat ai nevoie sau fata de alte afaceri din agricultura. Evident mai trebuie sa gasesti cui sa dai marfa, dar garantat ca daca ai cultivat trei hectare si o dai en gross, ai scapat de marfa si ai bani sa traiesti toto anul!

O alta idee ar mai fi sa investesti intr-o sera de tip Walipini, adica ingropata. Cu siguranta ca vei avea productie tot anul, inclusiv iarna. Nici macar nu te costa prea mult, caci nu mai ai nevoie de pereti, doar de folia pe care o pui deasupra. O astfel de sera cu o suprafata de 150 de m² costa maxim 300 de euro. In schimb profitul este considerabil. Daca te gandesti ca vara nu e buna, gandeste-te ca in loc de 50 de grade ca intr-o sera normala de suprafata, aici vei avea maxim 30 de grade! Parca suna bine, nu-i asa?

Cultivarea topinamburului

Cultivarea topinamburului – o afacere de succes in Romania pentru anul 2016