Am gasit din intamplare un clip facut de Cristian Chifoi pe canalul sau de YouTube, asa ca fiind vorba de vesnica dezbatere chirie versus proprietate [ prin credit mai ales ],, am zis sa-l comentez pe masura ce-l vad. Asta ca sa nu am idei preconcepute legate de ce o sa zica el. Nu stiu care e opinai lui, asa ca sa-i dam drumul la dezbatere. Prima observatie corecta a omului este ca un apartament nu este un activ, daca stai tu in el. OK, dar daca stai in chirie, tot ai nevoie de bani, plus ca risti sa te dea proprietarul afara cand vrea el. O alta chestie nasoala la chirie vine de la reparatii, le platesti tu si ce faci daca nu le scade din chirie?

Reactionez la clipul lui Cristian Chifoi

Stiu zeci de cazuri de chiriasi care au stat cu fereastra stricata, cu masina de spalat defecta si mai stiu eu cate astfel de probleme, pentru ca proprietarul era zgarcit si nici nu voia sa-l lase pe chirias sa faca el treaba. Revenind la Cristian Chifoi, el vrea sa-si faca o casa de la zero, iar banii suplimentari sa-i bage in afacere, ca sa castige si mai multi bani. Asta merge la un business scalabil, adica cu cat bagi mai multi bani, cu atat creste profitul. Hai sa vedem continuarea. Dar inainte de asta sa stabilim un lucru, rate la banca sau chirie e tot aia cand nu ai bani, ajungi in strada. Nu ami ai de munca sau venituri, e la fel de rau daca nu ai bani pusi la ciorap.

Acum ai sa razi ca am spus la ciorap, dar sincer sa fiu, eu asa tin euroii, ca la dolar vedeti si voi cat a scazut in ultimile luni. Ala e prea volatil, azi asa, maine altfel. La euro e mai stabil, creste incet dar sigur. In ideea ca scade leul, evident. Asa deci, Cristian insista ca el e multumit cu chiria si strange banii pentru casa, nu vrea apartament. Eu as face altfel, as lua un apartament in rate, iar in timp ma apuc eu de casa, iar cand se poate fie vand apartamentul, fie il dau cu chirie. Zic eu ca e win – win, adica nici nu arunc banii pe chirii si nici nu stau in drum. Mai e ceva, toti calculeaza rata la banca nu dobanda, ca aia sunt bani pierduti, la fel ca si chiria.

Tot aici la riscuri hai sa zic si ceva personal. Am fost nevoit acum doua lui sa schimb masina. Nu insist cum si ce, dar este clar ca fie bagam o mie sau doua de euro intr-o masina din 2012, fie luam una noua. Uite ca am ales sa iau una noua, la 22.000! Sa zic ca am facut pasul gresit? Nu stiu, ca inca nu am ajuns la trasul liniei, cand descoperi daca ai facut bine sau nu. Deci am vandut maisna veche cu 6.000 de euro, am mai pus 16.000 si uite o masina noua in garaj. DA, masina nu e un activ, nici macar o necesitate in cazul meu. E o chestie de confort, sau hai sa zic ca e si o necesitate – pentru ca odata pe an trebuie sa merg la casa de la tara – alta investitie facuta in 2010, cam fara cap. Dar tot fortuit, adica trebuia s afiu in zona aia, unde eram nu mai mergea, asa ca am ales sa cumpar o casa la tara. Nu m-a dat peste cap, ci doar m-a obligat sa iau concediu an de an si sa merg acolo vara.

Asadar am ramas cu 6.000 de euro pentru zile negre si de cand am luat maisna asta noua – prima din portofoliu, ca pana acum numai SH-uri am avut, deci de atunci numar banii zilnic. Mai am d eincasat cam pentru doua luni salariul obisnuit, pe urma vedem noi. A, nu stiu daca va fi de rau, dar nici de bine cu pandemia asta. Mai stiu ca pe 1 martie 2021 renegociez contractele pe firma, deci stai sa vezi ce vine la incasari. Ma aflu sa zic asa, in situatia expusa de Cristian Chifoi, adica in asteptare de vremuri mai bune. Cu ce am o mai duc sa zicem asa intre opt si 12 luni. Asta daca nu intervin cheltuieli neprogramate, si astea apar de obicei cand ti-e mai greu.

Aici Cristian Chifoi zice bine, vine criza si ce faci? Pai pierzi ce ai investit, in rest esti cam tot acolo. Adica bine, daca nu deai avansul la apartament, acum ii cheltuiai. Dara daca ramai fara sursa de venit, e naspa oricum. Eu am sa zic asa un minim de venit asigurat in proportie de 99%, ca 1% e mereu un risc sa nu mai fie banii aia. Deci DA – sa ai mereu un ban de zile negre, ca e si vorba aia din batrani care te invatra asta. Deci nu merge la limita, nu te baza 100% pe acelasi venit, nici macar daca teoretic ar trebui sa creasca. Practic ar putea sa scada fara sa prinzi de veste.

Urmeaza o idee nu tocmai ok, zic eu. Ca nu poti sa-ti schimbi jobul ca ai rata. Pe bune? Pai nu pleci pana nu gasesti ceva mai bun, iar daca nu gasesti ai o problema. La tine e problema, nu la economie sau patroni. Mereu se poate mai bine, trebuie insa multa munca ca sa reusesti. Concluzia mea? DA, o casa iti cam taie din flexibitate, doar ca eu stau in capitala, nu vreau sa ma mut la Valenii de Munte, iar de inchiriat nu stiu daca o sa-mi dau apartamentul in chirie, ca e gata platit. Si DA, e greu de vandut, cel putin la pretul la care vrei tu. Oricum bravo vlogger-ule, la 33 de ani e ok cum gandesti.

Cristian Chifoi

Reactionez la clipul lui Cristian Chifoi