Cand am decis sa scriu articolul am vrut sa pun un titlu mai pe gustul meu, TOP 3 formatii Rock din Romania anilor 60 – 90, dar am renuntat pentru ca nu m-am putut decide care este cea mai tare dintre cele cateva zeci pe care le-am iubit cu adevarat in acea perioada. Asa ca o sa le amintesc intr-o ordine aleatoare, urmand poate sa facem impeuna acest top. Inceputul pentru mine a fost la Cenaclul Flacara si la Radio Europa Libera, cateodata la magazinul “Muzica” din bucuresti de unde luam pe sub mana cateva viniluri romanesti sau straine.

Cele mai longevive formatii rock din Romania, Iris, Compact, Phoenix, etc.

Pentru mine Iris a insemnat celebra melodie “Floare de Iris”, ascultata pentru prima data la un Cenaclu pe litoral, iar faptul ca Nuțu Olteanu este fondatorul ei, ar trebui sa fie clar pentru toata lumea. Se intampla in 1976, eu pe atunci aveam doar 11 ani, dar pe la 14 deja eram un impatimit al muzicii rock si innebuneam vecinii cu magnetofonul meu polonez.

Evident ca formatia Phoenix, pe care recunosc ca am descoperit-o mai tarziu, desi prima aparitie a ei in public a avut loc in anul 1962, deci eu eram in plan – dar peste trei ani! Deci la anul sarbatorim 5 de ani de Phoenix, chiar daca din vechea trupa nu a mai ramas decat Nicolae Covaci, restul membrilor avand in acest moment proiecte solo.

Ajungem astfel la trupa Compact, fondata in anul 1977 de regretatul Teo Peter. Anul acesta se implinesc 39 de ani de la primul acord, intre timp formatia s-a rupt in doua, Compact C ( Cluj ) cu vocalistul Constantin Cămărășan la carma si Compact B din Bucuresti cu  Paul Ciuci la voce si Teo Peter la Bas, urmand mai apoi Leo Iorga .

Nu pot sa inchei scurta mea istorie a muzicii rock fara sa-i amintesc pe cei de la Holograf, infiintati la un an distanta fata ce Compact, adica in anul 1978. Pentru mine aceste trupe sunt nemuritoare, faptul ca azi inca exista reprezentand o bucurie pentru generatia mea. Sa nu-i uitam pe cei de la Savoy – infiintata de Marian Nistor, Rosu si Negru cu Liviu Tudan, dar si pe mai putin amintitele in ultimul timp FFN si Mondial. Mai aveti idei, abia astept sa le aud!

Iris si muzica rock

Cele mai longevive formatii rock din Romania