Pentru ca tot ma ocup de articole in limba romana, m-am gandit sa vedem cam de cand avem pastrata cea mai veche scriere in limba romana, ceea ce pentru mine cel putin dovedeste ca avem o continuitate pe acest pamant. Faptul ca aceasta scriere este datata in 1521 de catre Neacşu din Câmpulung ( deci din Tara Romaneasca ) unui alt roman din Brasov ( judele Braşovului, Hanăş Begner ) zic eu ca ne demonstreaza doua lucruri: in cele trei tari romanesti se vorbea limba romana de peste 494 de ani.

Cea mai veche scriere in limba romana din istoria Romaniei

Trecand peste aceasta scriere in limba romana, care nu ne poate duce catre scrisul in limba romana, dar ne atesta ca deja inainte ca Mihai Viteazul sa uneasca pentru prima data cele trei principate romanesti, limba era aceiasi, ma voi opri la moldoveanul Dosoftei. Pentru cine nu stie el a fost Mitropolitul Moldovei si a trait intre anii 1624 si 1693. Tot pentru ca vreau sa le ramintesc moldovenilor de originile lor, le amintesc ca prima scriere in limba romana o datoram lui Nicolae Iorga, nascut in anul 1871 la Botosani.

Acum ar trebui sa ne amintim si de diaconul Coresi, care in anul 1559 tipareste prima data texte in limba romana! Suntem legati iarasi de meleagurile brasovene.

O spun cu regret, poate daca am fi folosit si noi scrisul ca alte popoare, astazi nu ne-ar mai fi intrebat strainii cine suntem si incotro ne indreptam. Azi scriem articole in limba romana, internetul le duce mai departe, dar ma uit cu tristete ca peste Prut, inca mai trebuie sale spui ca limba moldoveneasca nu exista. Pacat!

Limba romana

Cea mai veche scriere in limba romana din istoria Romaniei