Celulele stem sunt un fel de materie prima pentru organismul uman, ele reusind sa se transforme in toate tipurile de celule din organismul uman. Cel mai frecvent le vedem actionand atunci cand ne ranim, iar tesutul lipsa se reface singur. Daca stiinta ar reusi sa inteleaga care sunt toate tipurile de celule stem din organism,sau daca exista cu adevarat mai multe tipuri de astfel de celule, problemele medicale ar fi rezolvate. Pe mine sincer ma roade o idee: pot sa-mi refac dantura cu ajutorul celulelor stem?

Ce sunt celulele stem si unde se gasesc ele?

In acest moment se studiaza atent asa numitele celule stem embrionare, care cred specialistii sunt responsabile de crearea si dezvoltarea tuturor organelor din corpul uman. De aceea sunt asa de importante, fata de celulele stem obinuite mature care se pare ca sunt deja specializate in dezvoltarea unui anumit tip de tesut. Dar sperantele specialistilor au renascut odata cu descoperirea celulelor stem pluripotente induse. Acestea sunt se pare la fel de promitatoare ca si celulele stem embrionare, care asa cum le spune si numele, se gasesc in embrioni sau in cordonul ombilical al noului nascut.

Deci in concluzie, astazi se lucreaza la intelegerea celulelor stem pluripotente induse, care spre deosebire de cele embrionare se pot preleva direct de la pacient. Astfel dispar toate problemele de compatibilitate si de obtinere a acestora. Totusi in acest moment nu se folosesc tratamente cu celule stem pe scara larga, cel mai des sunt utilizate la refacerea maduvei osoase.

Revenind la ideea mea de a avea dinti noi obtinuti din celule stem, sau mai corect spus – obtinerea de muguri dentari din celulele stem. In acest moment sunt teste de laborator pe cobai care aduc sperante in acest domeniu, insa sper sa apucam si noi sa le vedem puse in aplicare si evident, sa nu coste cat o casa ( sau si mai scump). L afinal o veste buna, celulele stem se pot imnulti la infinit, deci daca ai deja o banca de celule stem, te poti folosi de ele toata viata!

Celule stem

Ce sunt celulele stem si unde se gasesc ele?