Am vazut ca multe lume se intreaba ce fel de RH are, pozitiv sau negativ si mai mut decat atat, multi nu stiu ce inseamna asta si cum influenteaza viata omului. Daca sim deja ca sunt patru grupe de sange, pentru RH nu se stie bine ce inseamna cu + sau cu -. Ei bine, denumirea vine de la o specie de mainute, Macacus Rhesus. Ciudat dar asa este. Majoritatea populatiei are RH pozitiv, adica au in sange o anumita structura, cei cu negativ nu o au.

Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ  si cum ne influenteaza viata?

Daca la o tranzfuzie obisnuita, adica cu cantitati mici de sange RH-ul nu influenteaza prea mult, in cazul sarcinii deja se pare ca este bine sa stim care sunt efectele unui RH diferit intre parinti. Dintre toate variantele posibile cel mai important caz este cel al mamei cu RH negativ, dar tatal si copilul cu RH pozitiv, sau viceversa. Adica cand mama si copilul au RH diferit. La prima sarcina nu apar complicatii, pentru ca la nastere cantitatea de sange care se amesteca in corpul mamei este mica.

Desi vorbim de cantitati mici de sange, organismul mamei va genera anticorpi pentru RH-ul opus, ceea ce va duce la complicatii la urmatoarea nastere, daca se repeta situatia – adica daca bebelusul va avea Rh opus cu cel al mamei. Vestea buna pentru mamici este ca daca se stie situatia, nu sunt probleme si nu exista riscuri. Deci este bine sa va stiti caracteristicile sangelui, evitati multe neplaceri!

Rh pozitiv si Rh negativ

Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ si cum ne influenteaza viata?