Chiar daca azi nu este o miscare importanta, ma refer la separatismul maghiar din judetele Harghita si Covasna, ar trebui sa ne gandim totusi ce facem cu cei peste 45.000 de romani din Harghita si cei peste 51.000 din judetul Covasna ridica la peste 96.000 numarul locuitorilor de etnie romana. Ca am asistat la o maghiarizare a multora nu merge vorba – la fel cum in marile orase multi ( sau poate mai putini ) maghiari au fost sa zicem asa, dezmaghiarizati. Cele doua judete au in total 440 de mii de maghiari, iar 100 de mii sunt romani, deci un calcul sumar ar zice 25% romani iare ei vor sa-i zica Tinutul Secuiesc, atunci daca avem maxim 18% maghiari in Ardeal, nu ar trebui sa avem Tinutul Romanesc?

Ce facem cu judetele Harghita si Covasna ( HarCov ) din Ardealul romanesc?

Daca nu am fi avut recent cazul lui Keresszegi Laszlo Eduard as fi zis ca putem trece cu vedera situatia din Harghita si Covasna, doar ca se pare ca situatia se agraveaza de la an la an, datorita inactivitatii statului si al populatiei. Nu vreau sa rascolesc trecutul, dar este evident ca romanii au fost mereu majoritari aici, iar eu nu fac istorie pe spusele unora sau a altora dupa 1000 de ani de la evenimente. Indiferent care a fost situatia la un moment dat, azi in Ardeal sunt peste 70% romani, deci visele separatiste ar trebui sa ramana acasa, la fel ca si cele expansioniste ale celor ce vor Romania pana la Tisa.

DA, cred cu tarie ca Romania ar trebui sa fie cu granita la Tisa, dar se poate asta? NU, evident ca datorita maghiarizarii in masa – de la nume, la religie si mai departe, azi avem prea putini romani peste granitele de la vest, iar ce ar trebui sa avem ar fi o libertate globala, de a circula, invata si trai asa cum vrem noi! In limitele statului in care suntem, Ungaria sau Romania! Altfel ar trebui sa ne rescriem granitele cu totii, sigur nu ar fi prea convenabil pentru niciuna din parti, mai ales daca alegem ca an de referinta 1541 – anul in care Ungaria a incetat sa mai existe! Iar ca sa fie si mai clar, legat de tinutul Secuiesc, daca adaugam si Muresul unde avem 309 mii de romani si doar 228 de mii de maghiari, raportul final ar fi 668 de mii de maghiari si aproape 404 de mii de romani! Mai este el tinutul secuilor din punct de vedere etnic? Avem matematic un roman la un ungur si jumatate!

Iredentism maghiiar

Ce facem cu judetele Harghita si Covasna ( HarCov ) din Ardealul romanesc?