Am scris ieri despre situatia nefericita in care vi s-a furat buletinul sau permisul de conducere, dar nu am spus nimic despre cazul furtului pasaportului romanesc, atunci cand va aflati in strainatate sau sunteti rezidenti intr-o alta tara. In loc sa va duceti si sa luati un titlu de calatorie puteti opta pentru un pasaport simplu temporar, cu valabilitate de un an. Pretul unui pasaport temporar este de 80 de euro, pe cand pentru titlul de calatorie veti plati 65 de euro si este valabil doar pentru a reveni in tara. Dar ce te faci daca ai nevoie sa mergi in alta tara sau sa revii in tara de rezidenta? Nu mai zic despre faptul ca ai nevoie de pasaportul romanesc pentru a perfecta alte acte in tara in care ai domiciliul, iar pentru asta ai nevoie de pasaport.

Ce fac daca mi s-a furat buletinul sau pasaportul in Germania, Suedia sau Norvegia

Sa presupunem ca esti in Suedia sau Norvegia si ti s-a furat pasaportul sau buletinul romanesc, dar si permisul de rezidenta. In mod normal ai avea nevoie de un pasaport romanesc pentru cetatenii cu domiciliul in strainatate. Problema apare cand ai pierdut si documentele din tara respectiva, care se perfecteaza pe baza pasaportului romanesc. Cum eliberarea acestuia prin misiuni diplomatice – consulate si ambasade – se face in termen de 90 de zile, iar daca revii in tara cu titlul de calatorie, nu mai poti iesi timp de o luna – asta daca ai bafta si nu cumva va trebui sa stai 12 zile sa primesti alt buletin si inca 14 – 30 de zile pentru pasaport.

In consecinta, romanii din Germania, Suedia, Norvegia sau alte state pot opta pentru eliberarea unui pasaport temporar, cu valabilitatea de un an si care se elibereaza intr-o zi! Iata si ce scrie pe site-ul ambasadei din Suedia:

solicitantul probează necesitatea şi capacitatea continuării imediate a călătoriei în străinătate (bilet de avion/alte documente) sau o situaţie de excepţie/urgenţă, documentată corespunzător, care să indice imposibilitatea procesării unui paşaport electronic simplu.

Sincer sa fiu nu stiu ce anume ar reprezenta o urgenta sau exceptie, de exemplu faptul ca daca nu faci asta ar trebui sa stai fara documente trei luni? Caci daca ai merge pe varinata lunga, nu iti poti reface permisul de rezidenta, cel auto si multe alte acte timp de 90 de zile, la care se adauga si perioada pana la eliberarea noilor acte, adica ai putea foarte usor sa fii fara documente timp de sale luni sau chiar un an!

furt buletin

Ce fac daca mi s-a furat buletinul sau pasaportul in Germania, Suedia sau Norvegia