Fara sa vreau am ajuns sa studiez persoanele care sufera de Tulburarea de Personalitate Borderline, ajungand la o concluzie: nu prea este clar cum se pot defini bolile psihice, avand in vedere ca am vazut persoane diagnosticate cu Tulburare de Personalitate Borderline care nu prezentau nici 50% din ceea ce medicii stabilesc ca se incadreaza la aceasta categorie de tulburari de personalitate. Ce concluzii am tras? Ca este nevoie de tratament, atat medicamentos, dar si de consiliere psihologica. Daca la tratamentul medicamentos ar fi mai simplu, dozele prescrise de Orfiril fiind de un real ajutor, nu la fel de simplu este cu tratamentul psihiatric.

Ce este Tulburarea de Personalitate Borderline  si cum ne purtam cu bolnavul

Daca ai in grija o persoana care sufera de Tulburarea de Personalitate Borderline, viata ta s-a schimbat complet. Pentru astfel de bolnavi se recomanda un climat familial deosebit de “calduros”, doar ca asta include inclusiv probleme legate de momentele in care ceva nu merge asa cum vrea pacientul. Din cate inteleg eu trebui sa tratam atat cauza, dar mai ales sa vedem cum revenim la “normal”, adica la o percepere adecvata a realitatii. Fiecar epersoana ce sufera de Tulburarea de Personalitate Borderline ( TPB ) se apara in felul ei, in cazul meu este nevoia de a se intretine singur, dar fara a avea aceasta capacitate.

Avand in vedere ca boala s-a declansat ( parerea mea ) din cauza lipsei de sprijin a familiei – parinti divortati, mama nestiind cum sa gestioneze situatia a lasat copilul de la 16 ani sa se descurce singur, bolnavul a ales sa “fuga” de probleme, evident dupa o criza de isterie necontolata. Pentru cei din Arad exista si varianta de a merge la un consult la Medlife, dar cred ca sunt si alte variante. Recomand totusi sedinte mai dese, bazate pe “aducerea” bolnavului la modul de rationament normal. Daca ii dai raspusnul la intrebarea cine este de vina, evident ca nu esti TU, poate ca ai rezolvat 10% din probleme, dar cum sa te porti in continuare cu bolnavul, nu.

In cazul meu exista doua aspecte: cel in care esti invinuit de problemele din viata pacientuli, sau cand ti se spune ca mai bine il lasai in pace, sa-si vada de viata chinuita pe car eo ducea inainte de tratament. Voi reusi oare sa duc cu bine aceasta obligatie, sau voi claca inainte sa inceapa?

Tulburarea de Personalitate Borderline

Ce este Tulburarea de Personalitate Borderline si cum ne purtam cu bolnavul