Pe baza portalului e4UK.Info am stabilit ca in UK sunt intre 400.000 si 500.000 de romani, printre care evident si verisorii mei – stabiliti la Londra, dar si Theodor – baiatul unuia dintre prietenii mei din Tulcea, Octav. Deci cand intrebam cati romani sunt in UK ar trebui sa ne gandim daca cei aproximativ 200.000 inregistrati legal sunt toti sau mai sunt si altii care nu si-au declarat domiciliul inca.

Cati romani sunt in UK in 2017, dar in Irlanda?

Conform datelor se pare ca pana acum au emigrat peste 4 milioane de romani din tara asta a noastra, eu sunt unul dintre ei. Evident ca cei mai multi sunt in Italia, Spania, Franta, Gemania, UK si Irlanda, apoi urmeaza SUA, Canada si Australia. Ca sa fie si mai bine vin din urma Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia – deci mai prin toata Europa. Daca am fi fost 22 de milioane, inseamna ca acum avem in Romania maxim 18 milioane de romani, desi eu cred ca sunt ceva mai putini.

Am ajuns sa avem lipsa de personal, dar de fapt avem lipsa de salarii decente si de programe de calificare decente, care sa te invete ce ai de facut la locul de munca. Sincer sa fiu nici eu nu prea stiu ce as pute agasi de munca, probabil contabiliate primara – in ideea de a nu ma pune sa calculez salarii, sa depun formulare – am auzit ca totusi acum in Romania se depun online, deci cu indulgenta as fi un contabil – in rest la sapat santuri, in agricultura de dimineata pana seara, nu ma vad muncind la 60 de ani. Daca am avea salarii pornind de la 7 -800 de euro pe luna, minim  – poate ca deja lumea s-ar reorineta, ar munci o perioada in regim de internship [ mai pe romaneste stagiu de pregatire, platit ] si am scaoa de penuria asta de angajati. Oricum deja in turism si restaurante, daca nu nimeresti la ceva select, cam tragi mata de coada cu salariile din Romania.