Nu stiu de ce romanii din Olanda nu sunt asa de “vorbareti” cum sunt alte comunitati de romani din Europa, cert este ca nici macar acel forum al romanilor din Olanda nu mai este ce era odata. Chiar daca avem foarte multi romani stabiliti in Amsterdam, Rotterdam sau Haarlem, ca sa enumar doar cateva din orasele unde stiu eu ca sunt foarte multi romani. Interesant mi se pare si faptul ca desi Olanda – sau Tarile de jos cum mai sunt ele cunsocute, au o populatie destul de numeroasa fata de suprafata pe care o ocupa, adica peste 16 milioane si jumatate de locuitori.

Cati romani sunt in Olanda in 2017?

Daca in capitala Olandei – Amsterdam – gasim o populatie de 758.198 locuitori dintre care si cateva mii bune de romani, in cele 12 provincii se gasesc acum cateva zeci de mii de conationali de-ai nostri. Daca am face o statistica a locuitorilor din Europa, Olanda ar fi pe locul 11 dupa numarul de locuitori. Spre exemplu in Rotterdam sunt peste 600 de mii de locuitori, iar aici traieste si o mica comunitate de romani, formata din cate stiu eu din cateva mii de suflete.

Prin urmare din cati romai cunosc eu in Olanda si din datele oficiale cel putin 15.000 de romani muncesc oficial in Olanda. Numarul real este cel putin dublu, pentru ca la fel ca si in alte tari, romanii uita sa se inregistreze. Un studiu recent arata ca cei mai putini romani sunt in Finlanda, iar in UK am depasit deja 150.000 de romani cu acte in regula.

Romani in Utrecht - Olanda

Câți romani sunt in Olanda in 2017?